La fel ca în fiecare an, de sărbătoarea Sfântului Prooroc Ilie Tesviteanul, joi, 20 iulie 2017, sute de credincioși au poposit la Schitul Săseni, unde Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, a oficiat Sfânta Liturghie, cu prilejul hramului acestui așezământ monahal.
În cuvântul său de învățătură, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ciprian a vorbit despre importanța deosebită a Sfântului Ilie în iconomia mântuirii, dar și despre exemplul de credință pe care ni-l lasă, peste veacuri:
„Sfinții Părinți l-au numit pe Sf. Prooroc Ilie Tesviteanul «Înger în trup», «Temeiul proorocilor», «Al doilea Înaintemergător al venirii lui Hristos» și «Ilie măritul». În aceste câteva cuvinte, au încercat să concentreze personalitatea religioasă a acestui mare prooroc din Vechiul Testament, definit, iată, ca fiind temei sau temelie a tuturor proorocilor, începând cu Moise și încheind cu Ioan Botezătorul […].
Să ne străduim și noi, fiecare în parte – nu numai preoții, ci și credincioșii creștini care au conștiința apartenenței lor la Trupul eclesial, la Biserica lui Hristos –, să urmăm exemplul Sfântului Ilie în ceea ce privește mărturisirea și apărarea dreptei credințe, așa cum ne-a fost ea descoperită de Sfinții Apostoli și, apoi, de urmașii acestora, până astăzi. Să fim intransigenți cu păcatul și înțelegători cu omul păcătos și slab, pentru că nimeni nu este fără de păcat, afară de Mântuitorul Hristos […].
Să luăm aminte la felul în care au procedat contemporanii Sf. Prooroc Ilie. Nu este nevoie să trecem prin suferințe atât de grele – cum au trecut, atunci, prin foamete, iar, în zilele în care trăim, pot fi și altele, de altă natură. Să reflectăm mai des la condiția noastră de oameni muritori, păcătoși, neputincioși și slabi, să reflectăm la adevărul că Fiul lui Dumnezeu, din dragoste față de oameni, S-a întrupat și a suferit moarte pe cruce pentru păcatele noastre, ca să ne împace din nou cu Dumnezeu și să restaureze, să sfințească firea umană. Iar atunci când, din pricina slăbiciunilor, cădem, să nu uităm că Hristos Domnul a lăsat în Sfânta Sa Biserică mijloacele spirituale de a ne îndrepta“.
Participarea la slujba de hram, la Schitul Săseni, a devenit, de-a lungul timpului, o tradiție pentru credincioșii buzoieni și vrânceni. Metocul eparhial situat în dealurile Zoreștiului are o istorie veche, începând din anii 1700, și constituie locul preferat de pelerinaj al celor care știu să îl aprecieze atât ca pe un spațiu de rugăciune, cât și ca pe o oază de liniște și sfințenie – un colț de rai pe meleaguri buzoiene.