Începutul anului bisericesc a fost sărbătorit miercuri, 1 septembrie 2021, la Catedrala Voievodală „Adormirea Maicii Domnului” din incinta Centrului Eparhial de la Buzău, prin oficierea Sfintei Liturghii și a rânduielii Te Deum-ului.

Slujbele au fost săvârșite de Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, împreună cu un sobor de slujitori, format din părinții consilieri eparhiali Marian Gegea și Dragoș-Mihail Olteanu, părintele inspector eparhial Dan Necula și pr. Valeriu-Cristian Popoviciu – eclesiarhul Catedralei Voievodale.

În cuvântul de învățătură, Înaltpreasfinția Sa a explicat de ce este important să întâmpinăm cu rugăciune noul an bisericesc.

„Pentru că ne aflăm la început de an bisericesc, în mod firesc, Biserica invită pe creștini la rugăciune. Acesta este motivul pentru care, astăzi, în sfintele lăcașuri, se săvârșește Sfânta Liturghie, urmată de slujba de Te Deum, prin care aducem mulțumire lui Dumnezeu pentru toate binefacerile revărsate asupra noastră în anul ce tocmai s-a încheiat. De asemenea, Îi aducem mulțumiri și pentru cele mai puțin plăcute – care nu vin de la Dumnezeu, dar sunt îngăduite de El –, apoi ne rugăm Părintelui ceresc să binecuvinteze noul an, în primul rând, cu pace și sănătate, ajutându-ne să sporim în dreapta credință, pentru a putea înfrunta necazurile și ispitele acestei lumi cu bărbăție și demnitate creștinească, precum și cu nădejde în purtarea Sa de grijă. Căci, de va slăbi credința oamenilor, se va dilua tot mai mult iubirea dintre ei, iar când vor ajunge la necredință, nu vor mai avea câtuși de puțin iubire unii față alții, ceea ce va conduce inevitabil la distrugerea unității și comuniunii creștine. De aceea, avem nevoie de rugăciunile Maicii Domnului și ale tuturor sfinților, dintre care, astăzi, îl cinstim pe părintele erei creștine și lauda Bisericii noastre strămoșești, eruditul Cuvios Dionisie Exiguul, originar din părțile Dobrogei (vechea Scythia Minor), căruia omenirea îi datorează numărarea anilor de la nașterea lui Hristos”, a afirmat Chiriarhul.

La sfârșitul slujbei de Te Deum a fost oficiat și Polihroniul, cântecul liturgic festiv, în cadrul căruia au fost pomeniți Ierarhul locului, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ciprian, slujitorii bisericești și dreptcredincioșii creștini de pretutindeni.

Răspunsurile liturgice au fost oferite de Corul Psaltic Misionar „Sfântul Roman Melodul” al Eparhiei Buzăului și Vrancei.