Miercuri, 22 iunie 2022, Parohia „Sfânta Cuvioasă Parascheva” din municipiul Râmnicu Sărat i-a răsplătit pe cei 15 elevi implicați în mai multe activități catehetice cu o excursie la importante obiective religioase și culturale din județul Buzău. Elevii au fost însoțiți de pr. Cristian-Mihail Iordache, de profesoarele de Religie Gabriela Marinescu și Adriana Drăghiciu, precum și de alte două profesoare voluntare, membre ale Societății Naționale a Femeilor Ortodoxe Române – Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei, Larisa Minea și Stela Isofăchescu.

Activitatea a avut ca obiective: descoperirea unor locuri cu încărcătură spirituală deosebită din zona Aluniș-Colți, formarea unor abilități practice de olărit, în cadrul Centrului de Artă Aluniș, vizitarea Muzeului Chihlimbarului de la Colți, vizitarea Mănăstirii Ciolanu, învățarea de cântece patriotice și religioase. De asemenea, sub coordonarea voluntarilor de la Centrul de Artă Aluniș, elevii au participat la ateliere de olărit, atât manual, cât și la roată, bucurându-se de o experiență unică, prin realizarea propriilor lucrări în lut.

Sub îndrumarea unui ghid, copiii au vizitat biserica rupestră de la Aluniș, aflând istoricul și importanța acesteia pentru viața spirituală a celor ce pășesc prin aceste locuri. Elevii și profesorii s-au rugat și au cântat împreună, ca semn de mulțumire și recunoștință pentru bucuria ce o trăiau.

Vizita la Muzeul Chihlimbarului a declanșat o mulțime de întrebări din partea elevilor curioși. Ghidul muzeului le-a făcut față cu succes, prezentându-le colecția de chihlimbar: pepite de diferite dimensiuni, bijuterii și unelte folosite la extragerea și prelucrarea chihlimbarului.

La fiecare dintre obiectivele vizitate, elevii au susținut câte un scurt recital de cântece, acompaniați la chitară de Alex Dumitru și Bianca Ifrim, copii foarte talentați, conștiincioși și permanent prezenți la activitățile parohiei și ale școlii. Toți au venit îmbrăcați cu ii și cămăși tradiționale, pentru a marca așa cum se cuvine Ziua Internațională a Iei, care se apropia.

Excursia tematică intitulată Cu Dumnezeu pe cărările vacanței s-a încheiat cu vizita la Mănăstirea Ciolanu, unde elevii au adus mulțumire prin cântări și rugăciuni la icoana Maicii Domnului, lăsându-și sufletul să respire pace și dragoste.