Credincioșii Parohiei Valea Puțului din comuna buzoiană Săpoca, Protoieria Buzău I, au fost vizitați duminică, 26 iunie 2022, de Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei. Ierarhul a săvârșit Sfânta Liturghie în biserica din localitate, aflată sub ocrotirea Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, împreună cu un sobor de șase preoți și diaconi. Răspunsurile la strană au fost date de Corul Psaltic Misionar „Sfântul Roman Melodul” al Eparhiei.

În cuvântul de învățătură, Chiriarhul Buzăului și Vrancei a vorbit despre semnificația Duminicii a 2-a după Rusalii, închinată cinstirii tuturor sfinților români.

„Dacă duminica trecută i-am sărbătorit pe toți sfinții cunoscuți și necunoscuți, din toate neamurile și din toate timpurile, astăzi suntem chemați să ne îndreptăm mintea, gândul și rugăciunea către sfinții odrăsliți de neamul românesc, începând cu martirii din primele secole creștine și continuând cu toți mărturisitorii, cuvioșii, voievozii, ierarhii și simplii credincioși, în sufletele cărora a rodit lucrarea sfințitoare a Duhului Sfânt. Putem observa, în calendarul nostru bisericesc, că, în fiecare lună, sărbătorim unul, doi sau trei sfinți români, înscriși cu culoare albastră – o invitație adresată nouă, tuturor, pentru cinstirea celor care, prin viața lor și prin felul în care și-au dat sfârșitul pentru Hristos și Evanghelie, au rămas în conștiința contemporanilor și a urmașilor lor ca eroi ai credinței. Așadar, sfinții sunt eroii credinței, pe când cei care s-au jertfit pentru apărarea poporului și a patriei sunt eroii pe care îi pomenim în joia Înălțării Domnului și la fiecare Sfântă Liturghie. Ne rugăm sfinților să mijlocească pentru noi în fața Tronului ceresc, iar pe eroii neamului românesc îi pomenim în rugăciuni, ca Dumnezeu să-i așeze în ceata drepților, așa cum ne dorim să se întâmple și cu noi când vom părăsi lumea aceasta”, a explicat Părintele Arhiepiscop Ciprian.

La sfârșitul Sfintei Liturghii, preotul paroh Andrei Nicolae Stoica i-a mulțumit Înaltpreasfinției Sale pentru vizita efectuată și pentru slujire, amintind că unul dintre preoții destoinici ai Parohiei Valea Puțului a fost vrednicul de pomenire părinte Manea Cristișor, cunoscutul profesor și director al Seminarului Teologic „Chesarie Episcopul” din Buzău, care a păstorit această comunitate între anii 1971-1975.