Obştea Schitului Soveja din judeţul Vrancea a primit, duminică, 14 iunie 2015, binecuvântare arhierească. Înaltpreasfinţitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului şi Vrancei, a sfinţit altarul de vară al aşezământului de maici, închinat Sfintei Cuvioase Teodora de la Sihla, precum şi un aghiasmatar, după care a oficiat Sfânta Liturghie, împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi. La finalul slujbei, monahia Irina Nuţă a fost hirotesită întru egumenă. În continuare, Înaltpreasfinţia Sa a binecuvântat şi noua clădire ce adăposteşte chiliile monahiilor.
Cu acest prilej, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Ciprian a primit din partea obştii monahale o icoană cu chipul Sfântului Ioan Gură de Aur.
„Sunt deosebit de încântat şi plăcut impresionat să constat că lucrurile prosperă şi din punct de vedere duhovnicesc, şi din punct de vedere material, căci orice obşte monahală trebuie să aibă un corp de chilii, o biserică unde să se roage, un altar de vară, atunci când este prea cald în interiorul bisericii, iar credincioşii sunt în număr mare, ca să putem sluji în aer liber. Tot ansamblul este o oază duhovnicească, dar şi de frumuseţe naturală, aşa cum a lăsat-o Dumnezeu aici, pe pământul Vrancei. Dumneavoastră să vă bucuraţi pentru toate şi să cercetaţi duhovniceşte această oază de spiritualitate. Aşadar, felicităm din toată inima obştea monahală, în frunte cu maica egumenă Irina, pe părintele Sofian, pe care îl cunosc din vremea când slujeam împreună la Mănăstirea Antim din Bucureşti. Aflasem că a ajuns pe meleagurile vrâncene şi am fost plăcut impresionat să constat că s-a dedicat cu toată fiinţa frăţiei sale pentru slujirea Bisericii lui Hristos“, a spus Chiriarhul Buzăului şi Vrancei.
Răspunsurile la strană au fost date de Grupul psaltic misionar „Sfântul Roman Melodul“.
La slujbe au participat numeroşi credincioşi vrânceni, dar şi pelerini veniţi din alte zone ale ţării.
Schitul Soveja a fost înfiinţat, în anul 2001, în amintirea ctitoriei domnitorului Matei Basarab – fosta Mănăstire Soveja, numită şi Dobromira, zidită între anii 1644‑1645. Biserica, având hramul „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena“, a fost sfinţită pe 21 mai 2005. Din cauza unui incendiu petrecut la data de 8 martie 2012, clădirea ce adăpostea chiliile şi administraţia schitului a ars, fiind construit un nou imobil, prin strădania părintelui protosinghel Sofian Ardelean, duhovnicul aşezământului monahal, şi a soborului de maici.
Donarea terenului pentru Schitul Soveja şi iniţiativa zidirii acestui aşezământ aparţin familiei Constantin şi Maria Nistoroiu din Focşani.