În preajma sărbătorii Nașterii Domnului, 83 de copii buzoieni și vrânceni au avut parte de o bucurie nesperată, greu de anticipat, fiind beneficiarii unui proiect social-educațional inițiat de Sectorul Învățământ și activități cu tineretul al Eparhiei Buzăului și Vrancei, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ciprian.
Proiectul denumit Moș Crăciun vine la toți copiii s-a derulat în perioada 7 noiembrie – 22 decembrie 2022, fiind continuarea firească – potrivit tradițiilor străbune din luna decembrie – a Proiectului Ghetuțele lui Moș Nicolae, desfășurat în zilele de 5 și 6 decembrie, la Centrul Școlar de Educație Incluzivă Buzău.
Dna Crenguța Petre, reprezentanta firmei Sole Depo Shoes SRL din București, a avut bunăvoința de a continua parteneriatul cu Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei în noul proiect, delegând pe fiica sa, Andreea Petre, împreună cu dl Gabriel Zamfir, să pregătească daruri unor elevi care provin din familii buzoiene și vrâncene cu posibilități materiale reduse, alături de mai mulți donatori și colaboratori, valoarea totală a produselor oferite ridicându-se la suma de 25.000 de lei.
Copiii cărora li s-au pregătit daruri personalizate, în funcție de ceea ce și-au dorit și au menționat în scrisoarea către Moș Crăciun, au fost selecționați prin intermediul inspectoratelor școlare din cele două județe, cu ajutorul învățătorilor sau al profesorilor acestora, care cunosc și situațiile lor familiale.
Marți, 20 decembrie, cei 41 de elevi selectați din județul Buzău, însoțiți de preoții din parohie sau de dascălii lor de la școală, au fost invitați la Catedrala Voievodală „Adormirea Maicii Domnului” din incinta Centrului Eparhial Buzău, unde, în prezența Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ciprian, a reprezentanților donatorilor, a pr. cons. Dan Necula și a dlui prof. Robert-Mugurel Roșioru – inspector de religie în cadrul ISJ Buzău, au primit, pe lângă folositoarea învățătură de credință despre Întruparea Mântuitorului Hristos, și darurile mult dorite de la Moș Crăciun.
Evenimentul a fost deschis prin două momente artistice susținute de următoarele grupuri de colindători: Ansamblul „Coronița” al Școlii Gimnaziale „General Ștefan Gușă” Spătaru, coordonat de dle prof. Nicoleta Gușă și Andreea Pană-Merișan, respectiv dl prof. Ionuț Grama, și Grupul Școlii Gimnaziale Glodeanu Sărat, îndrumat de pr. Bogdan Frățilă, presbitera Monica Frățilă și dl prof. Ionuț Grama. Toți colindătorii au fost îmbrăcați în portul popular specific zonei de câmpie a județului Buzău și au creat o atmosferă de bucurie în sfântul lăcaș, fiind răsplătiți cu daruri din partea Centrului Eparhial.
Înaltpreasfinția Sa a rostit un cuvânt de învățătură despre bogăția semnificațiilor teologice pe care le conțin versurile colindelor străbune românești, mulțumind colindătorilor și tuturor celor care s-au implicat în derularea proiectului social-educațional.
„Beneficiarii acestui proiect, realizat prin intermediul Sectorului Învățământ și activități cu tineretul, sunt copii de diferite vârste, care au fost încurajați să îndrăznească să se adreseze lui Moș Crăciun, cunoscându-l ca bun și generos. Rezultatul cererilor lor a depins de felul în care ne-am străduim și noi, cei mai mari, să cooperăm cu Moș Crăciun, pentru că, în această acțiune, au fost implicate mai multe persoane, de aici și de pretutindeni. Sărbătoarea Crăciunului este, prin excelență, sărbătoarea bucuriei și a oferirii de daruri, după modelul Darului pe care Dumnezeu-Tatăl L-a făcut umanității, în Persoana Fiului Său, Mântuitorul Iisus Hristos”, a subliniat Ierarhul.
Darurile destinate celor 42 de elevi vrânceni au fost împărțite acestora miercuri, 21 decembrie, în Catedrala „Sfânta Cuvioasă Parascheva” din Focșani, unde Ansamblul vocal „Mlădițe vrâncene” al Liceului de Artă „Gheorghe Tattarescu” din municipiu, coordonat de dna prof. Ioana Mocanu, a susținut un program de colinde tradiționale românești. La eveniment au participat pr. consilier Dan Necula, părinții protopopi Aurel Boțan – Protoieria Focșani I, și Oscar Frunză – Protoieria Focșani II, precum și dna prof. Melania Pătrășcanu – inspector de religie în cadrul ISJ Vrancea.
Mesajul Chiriarhului locului pentru colindători, pentru elevii beneficiari ai proiectului și pentru toate persoanele implicate în implementarea sa în județul Vrancea a fost transmis de pr. cons. Dan Necula, care a prezentat proiectul și a scos în evidență legătura lui cu marele praznic din 25 decembrie.
„În această perioadă a pregătirii pentru a primi pe Pruncul Iisus în ieslea sufletelor noastre, accentul trebuie să cadă pe latura spirituală a vieții omenești, presupunând o anumită pregătire duhovnicească, prin post, rugăciune, fapte de milostenie, ca expresie a credinței lucrătoare prin iubire. Moș Crăciun, despre care cântă colindele românești, nu este altcineva decât «Cel vechi de zile», amintit de Proorocul Daniel în Vechiul Testament, adică Dumnezeu-Tatăl, Care oferă cel mai mare Dar pentru întreaga omenire, pe Fiul Său, întrupat pentru mântuirea noastră”, a spus părintele consilier.
Darurile pentru beneficiarii Proiectului Moș Crăciun vine la toți copiii au respectat în foarte mare măsură scrisorile lor adresate Moșului, constând în articole de îmbrăcăminte și încălțăminte, dulciuri, fructe, jucării, rechizite și obiecte de igienă personală.
Insp. Ionuț-Romeo Sandu
Sectorul Cultural și comunicații media