În zilele de 20-21 aprilie 2024, Sectorul Învățământ și activități cu tineretul al Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei a organizat, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ciprian, cea de a doua excursie culturală din acest an, îndreptată către municipiul Iași. Cei 50 de elevi buzoieni și vrânceni, implicați în proiectele catehetice derulate în parohii din cele două județe, au fost însoțiți de pr. cons. Dan Necula, de dl insp. Valentin Iancu și de dl insp. Romeo Sandu – ostenitori la sectoarele Învățământ și activități cu tineretul, respectiv Cultural și comunicații media ale Eparhiei.
În liniștea specifică dimineții unei zile libere, am pornit cu autocarul Centrului de Pelerinaje „Sfinții Împărați Constantin și Elena” din Buzău spre locul care cere zăbavă și ascultare pentru a fi înțeles: Iașii – la început, un sat cu 3-4 familii, mai târziu, locul ales de Sfântul Voievod Ștefan cel Mare ca să își apere țara mai bine de atacurile năvălitorilor – reprezintă astăzi orașul Sfintei Cuvioase Parascheva. Cu această convingere, călătoria a avut primul popas între Huși și Bârlad, la Mănăstirea Bujoreni, unde am fost întâmpinați cu o gustare dulce – asemenea tradiției athonite – și, totodată, ne-a fost prezentată legenda așezământului monahal dezvoltat mai mult în ultimele decade cu biserică nouă, muzeu și multe paraclise, unul dintre ele având chiar hramul închinat Sfântului Cuvios Vasile de la Poiana Mărului.
După ce am servit pachetele pregătite de Ceainăria Culturală din Buzău, osteneala drumului de câteva ore a fost ca și „luată cu mâna” și lăsată undeva la poalele Dealului Mare al Mănăstirii Hadâmbu. Întremați, am parcurs „Golgota celor 14 troițe” și am avut ocazia să admirăm una dintre cele mai frumoase așezări monahale din întreg județul Iași. Printre obiectivele renumite ale mănăstirii am putut admira în mod deosebit icoana Maicii Domnului cu Pruncul – considerată făcătoare de minuni –, de care ne-am apropiat cu prinos de rugăciune. Locul a fost o încântare, mai ales pentru cei mai mici, datorită unei mini-grădini zoologice și a unui heleșteu, amenajate în apropiere. De aici până în capitala Moldovei nu ne mai despărțeau decât 30 de kilometri.
Odată ajunși la destinație, am constatat că spiritul economic al orașului, resimțit mai ales la intrare, se diminua pe măsură ce ne apropiam mai mult de centru, invadat de un aer boem. Toate privirile au fost îndreptate către monumentul simbol al Iașilor – Palatul Culturii. Creația cea mai însemnată a arhitectului român I.D. Berindei a fost inaugurată în 1925. Sunetul turnului cu ceas, străjuit de plăieșii lui Dragoș Vodă, ne vestea ora exactă, dar și faptul că am ajuns într-un loc unde cultura, arta și știința și-au dat mâna, ca într-o horă din zi de sărbătoare. Am vizitat nu mai puțin de patru muzee: de istorie, etnografie, artă, respectiv al științei și tehnicii.
Nu departe, Mănăstirea „Sfinții Trei Ierarhi”, ctitorită între anii 1637-1639 de către domnul iubitor de credință Vasile Lupu, ne-a încântat prin dantelăria exterioară, care combină elemente străine cu motive geometrice românești, așezate în 30 de registre irepetabile. Elevii au fost impresionați să afle că aici a luat ființă, în 1640, prima școală cu predare în limba română și că, în veacul al XVIII-lea, a funcționat o școală primară la care a predat însuși scriitorul Ion Creangă. În Muzeul „Sala Gotică” din curtea mănăstirii pot fi admirate fragmente de frescă din pictura originală executată de iconari ruși, tabloul votiv cu Vasile Lupu și familia sa, acoperăminte de mormânt brodate, Cazania Mitropolitului Varlaam – monument de limbă, precum și alte obiecte valoroase.
Pășind pe aleea pavată cu piatră cubică, am ajuns la impunătoarea construcție realizată în secolul al XIX-lea, într-un stil arhitectonic inspirat din formele târzii ale Renașterii italiene, la „Maica bisericilor moldave” – Catedrala Mitropolitană. Am așteptat, în timpul rugăciunii susținute de cântările Vecerniei și de tămâia binemirositoare, să atingem cu evlavie moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva, uimiți de frumusețea catedralei și a splendidelor icoane pictate de Gheorghe Tattarescu. Printre obiectivele vizitate în prima zi s-a numărat și Grădina Copou, cu bătrânul Tei al lui Eminescu, întinerit și înconjurat de florile specifice primăverii. Seara, gazdă prietenoasă ne-a fost un hotel de pe malul Bahluiului.
A doua zi am revenit la catedrală pentru a participa la slujba Sfintei Liturghii din Duminica Sfintei Cuvioase Maria Egipteanca, iar după primirea binecuvântării lui Dumnezeu, ne-am îndreptat pașii către cea mai veche grădină din țară: Grădina Botanică „Anastasie Fătu”, fondată în 1856, care a impresionat întregul grup atât prin simfonia lalelelor, cât și prin alte flori parfumate ce o împodobesc.
Viața ieșenilor de la finalul secolului al XIX-lea și de la începutul celui de al XX-lea, imagini din Primul Război Mondial – prezentând-o pe Regina Maria fie într-un spital de campanie, fie alături de militari – au putut fi admirate de elevi în mai multe diorame la Muzeul Municipal „Regina Maria”, înființat în 1920, acesta fiind și ultimul obiectiv al excursiei.
Orice pelerinaj clădește în sufletul omului sentimente de speranță, siguranță, sete de cunoaștere și – mai presus de toate – de apropiere de Dumnezeu. Încredințați deopotrivă de valorile spirituale și culturale dobândite după aceste două zile petrecute în „dulcele târg al Ieșilor”, tinerii i-au mulțumit Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ciprian pentru prețiosul dar, cât și însoțitorilor pentru coordonare și purtare de grijă.
Insp. Valentin Iancu
Sectorul Învățământ și activități cu tineretul