Duminica a 5-a după Rusalii a fost o zi de bucurie pentru credincioșii Parohiei „Sfântul Apostol Andrei” din cartierul Micro XIV al municipiului Buzău. Aceștia l-au avut în mijlocul lor pe Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, care a săvârșit Sfânta Liturghie în biserica parohială, apoi a sfințit altarul de vară din vecinătate, ridicat în anii 2022-2023.

Împreună cu Înaltpreasfinția Sa au slujit: protos. Veniamin Anghel, exarhul așezămintelor monahale din județul Buzău, pr. Valeriu-Cristian Popoviciu, consilier eparhial, pr. Constantin Călin, protopop al Protoieriei Buzău I, pr. Vasile-Gabriel Gherghe, paroh al Parohiei „Sfântul Ierarh Nicolae” din Buzău, pr. Petrică-Gabriel Roșu, paroh al Parohiei „Sfântul Apostol Andrei” din Buzău, pr. conslujitor Marian Ion, pr. Victor-Georgian Cojocaru, paroh al Parohiei Măgurele I din județul Prahova, pr. pensionar Valeriu Grama, arhid. Daniel Dumitrică, secretar eparhial, arhid. Laurențiu Manea și diac. Nicolae Badea.

În omilia duminicală, Arhiepiscopul Ciprian a explicat fragmentul evanghelic al vindecării celor doi demonizați din ținutul Gadarei (Matei 8, 28-34; 9, 1).

„Diavolul este cel rău prin excelență, dezbinătorul, vicleanul și tatăl minciunii; el trebuie înțeles ca ființă reală, nu ca idee abstractă sau concept filosofic. Și pentru că este rău prin natura sa, e de la sine înțeles că tot ceea ce gândește nu poate fi decât rău; din invidie și răutate, el caută să transfere răul și în conștiințele oamenilor, pentru a‑i îndepărta de Dumnezeu și a‑i determina să rateze șansa mântuirii oferită umanității de către Mântuitorul Hristos, Fiul lui Dumnezeu, jertfit pe Crucea Golgotei. De aceea, să fim cu multă luare aminte și să nu cădem în ispita de a crede că nu există diavol și că el nu lucrează în lume. Ba acționează mai mult și mai subtil decât altădată, pentru că este foarte inteligent”, a spus Chiriarhul.

La momentul rânduit din cadrul Sfintei Liturghii, diaconul Nicolae Badea a fost hirotonit în treapta de preot, pe seama Parohiei Chiojdu II din Protoieria Pătârlagele, județul Buzău.

Corul Psaltic Misionar „Sfântul Roman Melodul” al Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei a dat răspunsurile la strană.