Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ciprian, în perioada Postului Adormirii Maicii Domnului, la nivelul Eparhiei Buzăului și Vrancei, s-a desfășurat a V-a ediție a Concursului catehetic Maica Domnului – vindecătoarea cerească, organizat de Sectorul Învățământ și activități cu tineretul, în contextul Anului omagial și comemorativ 2024.

Cele șapte echipe înscrise în concurs – fiecare fiind formată din cinci elevi de gimnaziu îmbrăcați în costume populare și reprezentând câte o protoierie – au susținut marți, 13 august 2024, la Ceainăria Culturală din municipiul Buzău, probele competiției.

Concursul a avut trei secțiuni: literară, care a constat în recitarea unei poezii sau a unei compuneri (lucrare în proză), creație proprie, dedicată Maicii Domnului, artistică, prin interpretarea a două cântări în cinstea Preasfintei Fecioare Maria, și învățătura despre Maica Domnului, prin oferirea de răspunsuri la 10 întrebări tematice.

Departajarea echipelor a fost realizată, în cadrul primei probe, de dl insp. Ionuț-Romeo Sandu, de la Sectorul Cultural și comunicații media, la proba muzicală, de pr. Gianin-Cristian Oprea, profesor de muzică la Seminarul Teologic Ortodox „Chesarie Episcopul” din Buzău, iar proba de cunoștințe religioase a fost moderată de pr. cons. Dan Necula și de dl insp. Valentin Iancu, de la Sectorul Învățământ și activități cu tineretul.

În urma jurizării, au fost stabiliți următorii câștigători: premiul I – grupul catehetic al Protoieriei Focșani I; premiul al II-lea – grupul catehetic al Protoieriei Panciu; premiul al III-lea – grupul catehetic al Protoieriei Pătârlagele; mențiunea I – grupul catehetic al Protoieriei Râmnicu Sărat; mențiunea a II-a – grupul catehetic al Protoieriei Focșani II; mențiunea a III-a – grupul catehetic al Protoieriei Buzău II; mențiunea a IV-a – grupul catehetic al Protoieriei Buzău I.

Atât elevii, cât și preoții și profesorii coordonatori au primit din partea Centrului Eparhial, pe lângă diplomele aferente, icoane ale Maicii Domnului, cărți de rugăciuni și alte volume religioase.

Evenimentul a dat prilejul tinerilor buzoieni și vrânceni să își verifice cunoștințele privind viața Preasfintei Născătoare de Dumnezeu, să o preacinstească prin cântări și creații literare și să conștientizeze că este grabnic ajutătoare în nevoi pentru toți oamenii.

Insp. Valentin Iancu

Sectorul Învățământ și activități cu tineretul