Consiliul Județean Vrancea și Muzeul Vrancei organizează sâmbătă, 28 septembrie 2024, începând cu ora 11:00, un eveniment comemorativ dedicat împlinirii a 100 de ani de la sfințirea capelei și a criptelor din Mausoleul Eroilor de la Mărășești. Alături de oficialitățile civile și militare invitate se va afla și Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, care va săvârși o slujbă de pomenire pentru eroii ale căror oseminte sunt depuse în interiorul memorialului.

Vor participa, de asemenea, reprezentante ale Societății Naționale a Femeilor Ortodoxe Române din Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei (SNFOR-ABV), urmașele membrelor Societății Ortodoxe Naționale a Femeilor Române (SONFR), la inițiativa cărora a fost construit monumentul.

Cu această ocazie va fi lansat albumul „De la Biserica Neamului la Mausoleul Eroilor de la Mărășești”, o lucrare care lămurește multe aspecte legate de construirea memorialului, incluzând și fotografiile „primului parastas” de la Mărășești, din data de 1 iunie 1919.

Mausoleul Eroilor de la Mărășești a fost ridicat pe locul unde au avut loc luptele crâncene din vara anului 1917, lucrările fiind realizate în două etape: 1923-1924 și 1936-1938. Edificiul a fost inaugurat în ziua de 18 septembrie 1938, prin sfințirea acestuia de către Episcopul Lucian Triteanu al Romanului, în prezența regelui Carol al II-lea.