Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ciprian, în zilele de 19-22 septembrie 2024, o delegație a Societății Naționale a Femeilor Ortodoxe Române din Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei (SNFOR-ABV), formată din dna președinte Neluța-Mirela Furtună și dna vicepreședinte Viorica-Georgeta Țârdeanu, a fost prezentă la Iași, la Conferința Națională a Societăților Ortodoxe a Femeilor Române din țară și diaspora, prilejuită de aniversarea a 30 de ani de activitate a Societății Ortodoxe a Femeilor Române (SOFR) Iași.

Festivitatea de deschidere a evenimentului a avut loc joi seară, 19 septembrie 2024, în Sala „Iustin Moisescu” a Centrului Eparhial Iași, gazdele și invitații împărtășind impresii, gânduri și emoții care i-au încercat la venirea în capitala Moldovei. Ziua a doua a debutat smerit prin închinarea la moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva în Catedrala Mitropolitană din Iași și prin participarea la Sfânta Liturghie săvârșită de Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei. Evenimentul aniversar, moderat de dna Daniela Naclad, președinte al SOFR Iași, a fost deschis de către părintele arhimandrit Nicodim Petre, starețul Mănăstirii Bucium și consilier mitropolitan, care a adresat participanților un cuvânt duhovnicesc despre rolul femeii în Biserică, urmat de intervenția dnei Angela Olariu, președinte de onoare al SOFR Iași, care ne-a împărtășit experiențele începuturilor Societății.

În cadrul conferinței, fiecare dintre cele 18 delegații din țară și diaspora a prezentat un scurt material despre activitatea proprie. Delegația SNFOR-ABV a prezentat activitatea cultural-educațională și social-filantropică pe care o desfășoară cu binecuvântarea și sub îndrumarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ciprian, președinte de onoare al SNFOR-ABV, în colaborare cu sectoarele Cultural și comunicații media, respectiv Social-filantropic și misionar ale Administrației Eparhiale. S-a evidențiat faptul că un număr semnificativ de tineri și copii se implică activ în activitățile derulate de SNFOR-ABV. Numai în anul 2023, proiectele Societății au reunit aproximativ 100 de doamne și circa 2.900 de tineri și copii. În aceeași zi au fost vizitate Muzeul Mitropolitan, Mănăstirea „Sfinții Trei Ierarhi” și biserica „Sfântul Nicolae”-Domnesc, apoi a fost vizionat un spectacol de operă la Teatrul Național din Iași.

Pelerinajul la mănăstirile Frumoasa, Cetățuia, Galata și Hadâmbu, din ziua a treia, a contribuit la îmbogățirea spirituală și culturală a fiecăruia dintre noi. Festivitatea de încheiere, desfășurată la Mănăstirea Bucium, a fost un moment de bilanț, emoții și recunoștință pentru frumoasa experiență trăită în duh de rugăciune și jertfire pentru aproapele. În semn de prețuire, SNFOR-ABV a dăruit SOFR Iași o icoană a Sfântului Mucenic Sava de la Buzău.

Zilele petrecute alături de delegațiile Societăților Femeilor Ortodoxe din țară și diaspora a fost pentru noi un bun prilej de a interacționa cu oameni dedicați misiunii de păstrare și promovare a culturii și spiritualității ortodoxe, o experiență care ne-a îmbogățit sufletește și ne-a dat speranța că împreună putem încă lucra la renașterea spirituală a poporului și la deșteptarea spiritului misionar. Nădăjduim că această întâlnire va fi urmată de roade vrednice de pomenire, întru slava lui Dumnezeu și spre creșterea spirituală a neamului românesc.

Prof. Neluța-Mirela Furtună

Președintele SNFOR-ABV