Marți, 24 ianuarie 2017, în Piața Unirii din Focșani, cadre militare, autorități centrale, județene și locale, reprezentanți ai Bisericii, dar și câteva mii de vrânceni au sărbătorit împlinirea a 158 de ani de la Unirea Principatelor Române. Evenimentul a fost precedat de o slujbă de Te Deum, săvârșită de către Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, alături de un sobor de preoți și diaconi, în biserica Parohiei Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul din centrul orașului.
În cuvântul rostit după slujba religioasă, ierarhul a arătat cât de important este să ne facem vrednici de înaintașii noștri și să ne apărăm valorile credinței și ale identității naționale.
„Diferențele ideologice sau de altă natură nu trebuie să distrugă acest ideal al unirii și al unității tuturor românilor. În fața valorilor superioare ale națiunii, toți trebuie să fie una în Hristos și în numele neamului românesc. Constatăm, cu îngrijorare, că flagelul dezbinării, generat de tot felul de păcate, precum lăcomia, egoismul, mândria, invidia, ura, răutatea, a cuprins întreaga omenire. Un verset din Psalmi spune: «Iată acum ce este bun şi ce este frumos, decât numai a locui fraţii împreună!» (Psalmul 132, 1). Atâta timp cât trăim în unitate, avem parte de bine și putem propăși spiritual, cultural și material. Dar, dacă facem jocul vrăjmașului diavol, dezbinătorul prin excelență, nu putem avea parte nici de pace și nici de împlinirea idealurilor frumoase pe care ni le-am propus.
De aceea, vă îndemn să conștientizați cât de important este să ne apărăm – cu armele duhovnicești ale credinței și rugăciunii – valorile care au definit și definesc identitatea poporului român: dragostea față de Dumnezeu și de Biserică, față de neam și de limba noastră românească. Dacă vom lăsa să fie relativizate sau, mai rău, anihilate aceste valori, vom ajunge să nu ne mai recunoaștem între noi, ca frați români și creștini. Când săvârșim o astfel de slujbă de mulțumire către Dumnezeu, pe de o parte, îi omagiem pe înaintași, iar, pe de altă parte, ne rugăm să fim vrednici urmași ai celor ce au făurit unirea de la 1859, care a stat la temelia celorlalte două mari acte istorice: dobândirea independenței României, în 1877 și, respectiv, crearea României Mari, prin unirea Basarabiei, Bucovinei și Transilvaniei cu țara-mamă, în anul 1918“, a precizat Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ciprian.
Manifestările organizate în această zi au început cu intonarea Imnului de Stat al României, continuând cu un moment artistic evocator și cu discursurile oficialităților.
La final, a avut loc defilarea Gărzii de Onoare, iar toți cei prezenți s-au prins în tradiționala Horă a Unirii.