Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ciprian, la Editura Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei, a apărut calendarul creștin ortodox pentru anul 2020, în cinci variante: tip foaie (de perete), tip agendă de buzunar (carnețel), de perete cu spiră metalică, de birou – format mare, de birou – format mic.

Toate modelele de calendare sunt ilustrate cu icoana Mântuitorului Iisus Hristos – Pantocrator, cu icoane ale unor praznice împărătești și ale unor sfinți mai importanți. Pe copertele III și IV ale calendarului agendă apar imagini cu Episcopul cărturar Dionisie Romano al Buzăului (1865-1873) și cu Maiorul filantrop Gheorghe Pastia (1848-1929) – ctitorul Teatrului Municipal și al Ateneului Popular din Focșani, întrucât anul 2020 a fost închinat de Patriarhia Română comemorării filantropilor ortodocși români.

La fel ca în anii anteriori, sunt redate, printr-o grafică deosebită, sărbătorile și sfinții fiecărei zile, dar și o serie de informații utile: zilele de post și posturile de peste an; zilele aliturgice (în care nu se săvârșește Sfânta Liturghie) și zilele cu Liturghie diferită; zilele în care nu se săvârșesc parastase; zile și date importante; sărbătorile bisericești naționale; zilele și sărbătorile legale în care nu se lucrează; zilele în care nu se fac nunți (în anii 2020 și 2021).

Calendarul agendă a fost conceput într-un format practic (12×8 cm), foarte accesibil, însemnările tipiconale din zilele de duminică, necesare, îndeosebi, slujitorilor Sfintei noastre Biserici, fiind evidențiate separat.

O parte considerabilă din banii încasați ca urmare a comercializării calendarelor va fi folosită pentru susținerea activităților pastoral-misionare, cultural-educaționale, social-filantropice și administrative.

Biserica Ortodoxă Română, în conformitate cu Legea nr. 103/1992, are dreptul exclusiv de tipărire și de comercializare a calendarelor ortodoxe și nu a dat nici unei persoane fizice sau juridice acordul pentru producerea și comercializarea acestora. De aceea, recomandăm achiziționarea calendarului creștin ortodox numai de la pangarele parohiilor și mănăstirilor, de la magazinele de cărți și obiecte bisericești ale Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei, precum și de la standul mobil din centrul municipiului Buzău (Piața Dacia), al cărui responsabil cooperează cu Eparhia noastră, pentru a avea siguranța că textul acestuia este cel aprobat anual de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române.

Biroul de presă al Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei