În fiecare an, în prima zi a lunii decembrie, sărbătorim Ziua Națională a României. La Buzău, seria manifestărilor dedicate Marii Unirii a fost deschisă de evenimentul cultural „Și ei au fost în linia întâi”, care a avut loc miercuri, 27 noiembrie 2019, la Colegiul Național Pedagogic „Spiru Haret” din municipiu.

Activitatea a prins contur la inițiativa tinerilor din Asociația Elevilor din județul Buzău, cu sprijinul Asociației profesorilor de Religie „Proreligo” din județul Buzău, având binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, și acordul Inspectoratului Școlar Județean Buzău.

Întrunirea s-a concretizat și datorită sprijinului acordat de către Asociația Elevilor din județul Vrancea, Asociația Femeilor Ortodoxe – Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei și Platforma civică „Împreună”.

Scopul evenimentului a fost evocarea jertfei celor care au luptat în primele tranșee atât cu baioneta, cât și cu penița și cu harul lor: poeții români.

În amfiteatrul Colegiului Național Pedagogic „Spiru Haret” din Buzău, Corul Bizantin al Seminarului Teologic Ortodox „Chesarie Episcopul” a interpretat Imnul Național „Deșteaptă-te, române!”, precum și cântări specifice Postului Crăciunului, însuflețind publicul prezent în sală.

Cvartetul Liceului de Arte „Margareta Sterian” din Buzău a transpus audiența în atmosfera perioadei marcate de speranța reîntregirii neamului. Momentele muzicale au fost dublate de un moment de interpretare actoricească, ce a subliniat, în tușe puternice, semnificațiile profunde ale zilei de 1 Decembrie.

Membrii Atelierului de creație și dramaturgie al Asociației Elevilor din județul Vrancea au susținut monologuri de o impresionantă încărcătură afectivă, prin reconstituirea trăirilor dramatice, transfigurate în propriile opere literare, de către scriitorii Vasile Voiculescu, George Topîrceanu, Vasile Stoica și Octavian Goga. Demersul a concretizat, prin intermediul logosului și al suflului interpretativ, sacrificiul poeților, așezat pe nedrept în subsidiarul istoriei.

La manifestare au participat aproximativ 100 de persoane, printre acestea numărându-se reprezentanți ai Eparhiei Buzăului și Vrancei, directori de școli buzoiene, profesori și elevi.

Prof. Gabriel Mugurel Anghel

Președintele Asociației profesorilor de Religie din județul Buzău