Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ciprian, Societatea Națională a Femeilor Ortodoxe Române din Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei (SNFOR – ABV) a organizat, pentru al doilea an consecutiv, Concursul de toacă Chemarea la rugăciune, în colaborare cu Sectorul Cultural și comunicații media și cu protoieriile din cele două județe. Etapa finală a acestui concurs a avut loc duminică, 1 octombrie 2023, la Mănăstirea buzoiană Ciolanu, reunind un număr de 43 de concurenți, proveniți din diferite parohii, care s-au calificat în urma etapelor preliminare.

Participanții au fost împărțiți pe grupe de vârstă (9-13 ani și 14-20 ani), iar prestațiile lor au fost evaluate de un juriu format din: pr. Constantin-Iustin Stoica, profesor de muzică psaltică la Seminarul Teologic Ortodox „Chesarie Episcopul” din Buzău, dl Ștefan Stănescu, renumit profesor de muzică, dirijorul Corului „Lyra” din Buzău, și rasoforul Porfirie Însurățelu, secretarul așezământului monahal. Misiunea juriului nu a fost deloc una ușoară, întrucât toți concurenții au avut prestații de calitate, aducând slavă lui Dumnezeu și impresionând audiența.

La grupa de vârstă 9-14 ani, câștigători au fost următorii elevi: premiul I – Bianca Ionela Radu (Parohia Pruneni, Protoieria Râmnicu Sărat); premiul al II-lea – Claudiu Spătaru (Parohia Jitia de Jos, Protoieria Focșani II); premiul al III-lea – Cristian Crețu (Parohia Nicolești, Protoieria Râmnicu Sărat); mențiune – Daniel Dumitru (Parohia Robeasca, Protoieria Buzău II). La grupa de vârstă 14-20 de ani, au fost oferite următoarele premii: premiul I – David Ciprian State (Parohia Robeasca, Protoieria Buzău II); premiul al II-lea – Andrei Ioan Burlacu (Parohia Spătaru, Protoieria Buzău II); premiul al III-lea – Andrei Jipa (Parohia Ruginești II, Protoieria Panciu); mențiune – Marius Vasile; premiul special – Mihail Epurescu (Parohia Livada, Protoieria Râmnicu Sărat).

Câștigătorii concursului au fost recompensați cu premii în bani, diplome, cărți de rugăciuni și cu tematică religioasă, iar ceilalți participanți au fost răsplătiți cu diplome de participare, cărți de rugăciuni și dulciuri. În cadrul festivității de premiere, organizatorii au oferit dlui prof. Ștefan Stănescu o diplomă de recunoștință și apreciere pentru măiestria sa artistică, la împlinirea celor 50 de ani de la înființarea Corului „Lyra”, formație pe care o dirijează încă la vârsta de aproape 85 de ani.

În încheierea evenimentului, dna prof. Neluța-Mirela Furtună, președintele SNFOR – ABV, a mulțumit Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ciprian pentru arhiereasca binecuvântare și grija sa pentru buna desfășurare a concursului, monahilor care au găzduit manifestarea, precum și membrilor juriului pentru implicare și profesionalism. De asemenea, toți concurenții au fost felicitați pentru dăruirea și dragostea lor față de Dumnezeu și Biserică, fiind asigurați că, indiferent de poziția în ierarhia concursului, fiecare este câștigător prin rugăciunea pe care a înălțat-o Domnului prin ritmul de toacă.

Concursul Chemarea la rugăciune se înscrie între proiectele cu caracter religios și cultural-educațional inițiate de SNFOR – ABV, ca o activitate ce se leagă organic de tradiția și spiritualitatea ortodoxă. Sunetul de toacă subliniază importanța rugăciunii în viața comunitară a Bisericii, încurajând participarea activă a tinerilor, dar și a celorlalte categorii de vârste, în cadrul cultului divin public.

Prof. Neluța-Mirela Furtună

Președintele SNFOR – ABV