Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, a sfințit miercuri, 4 decembrie 2019, paraclisul cu hramurile „Sfânta Mare Muceniță Varvara” și „Sfântul Voievod Ștefan cel Mare”, aflat în incinta Brigăzii 8 LAROM „Alexandru Ioan Cuza” din Focșani. Slujba de târnosire a lăcașului de cult a fost urmată de Sfânta Liturghie, săvârșită de Ierarhul locului, împreună cu un sobor de slujitori, din care au făcut parte părinți consilieri eparhiali și preoți militari.

În cuvântul de învățătură, Arhiepiscopul Ciprian a explicat rânduiala sfințirii bisericii și a reliefat importanța prezenței unui lăcaș de închinare într-o unitate militară.

„În unitățile militare de pe întreg cuprinsul țării noastre, în toată Patriarhia Română, grație unei cooperări fructuoase și constructive între Biserică și Armată, cei doi piloni de neclintit ai poporului român, s-au construit biserici din temelie, deschise și credincioșilor de mir, nu numai personalului militar, dar s-au amenajat și așa-numitele capele militare sau paraclise, cum este și acesta. Întrucât aici s-a amenajat și un Sfânt Altar, cu catapeteasmă și o Sfântă Masă, după aceeași rânduială ca a bisericilor de parohie, din acest motiv, am oficiat slujba de târnosire […]. Vă felicit că ați avut un gând bun, inspirat de Dumnezeu, și vă îndemn să cinstiți și această zi, dar mai ales lăcașul sfințit astăzi, prin prezența frățiilor voastre, atunci când se va săvârși Sfânta Liturghie. Să cercetați lăcașul de cult, care, cu certitudine, va fi deschis oricui simte nevoia să intre, să-și plece genunchii în fața unei icoane și să-L invoce pe Dumnezeu în rugăciune. Dumnezeu să vă binecuvinteze, să vă dăruiască sănătate, pace, mult spor în activitatea pe care o desfășurați și mai ales să vă ferească de necazuri și greutăți”, a spus Înaltpreasfinția Sa.

La final, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ciprian i-a oferit domnului general de brigadă Marin Ciprian – comandantul Brigăzii 8 LAROM „Alexandru Ioan Cuza” din Focșani, o distincție și Hrisovul de binecuvântare „Sfântul Mucenic Sava de la Buzău”, în semn de apreciere pentru sprijinul acordat la amenajarea și înfrumusețarea sfântului lăcaș.

De asemenea, Chiriarhul Buzăului și Vrancei a primit din partea Șefului Statului Major al Forțelor Terestre „Emblema de Onoare a Forțelor Terestre”.

Paraclisul a fost amenajat și dotat cu toate cele necesare săvârșirii slujbelor religioase în perioada 1 octombrie – 4 noiembrie 2019, într-un spațiu din pavilionul A2 al Brigăzii 8 LAROM „Alexandru Ioan Cuza”, la inițiativa și cu implicarea directă a domnului general Marin Ciprian, ajutat substanțial de personalul brigăzii. Drept urmare, a fost emis Ordinul 229 / 02.12.2019, privind funcționarea acestui lăcaș de rugăciune și păstrarea destinației conferite prin slujba de târnosire sau sfințire mare, oficiată în ziua de cinstire a celui dintâi ocrotitor al său, Sfânta Mare Muceniță Varvara.