Sala Mare a Consiliului Județean Buzău a fost neîncăpătoare pentru numerosul public prezent joi, 5 decembrie 2019, la spectacolul intitulat La Gurile Raiului, dedicat satului românesc tradițional. Evenimentul, rod al colaborării dintre trei instituții de învățământ din urbea de la Curbura Carpaților: Seminarul Teologic „Chesarie Episcopul”, Liceul de Arte „Margareta Sterian” și Școala Gimnazială nr. 7 din Buzău, reprezintă întruparea unui concept artistic gândit și pus în scenă de părintele arhidiacon Constantin Stoica, profesor de Muzică Psaltică la Seminarul buzoian.

Au urcat în scenă, pentru a ilustra comportamente arhetipale din satul românesc, Corul de Copii „Serafimii” al Școlii Gimnaziale nr. 7 (preparatori: Prof. Roxana Carmen Matei și Prof. Lenuța Stoica), Corul Bizantin al Seminarului, Corul Vlaho-Bizantin (preparator: diacon Daniel Dumitrică), Orchestra de viori a Liceului de Arte (preparator: Prof. Mihai Giurea), Ansamblul de Dansuri și Cântece Populare „Nunta Sovejană” (preparatori: Prof. Constantin și Florica Macarie).

Rând pe rând, au fost prezentate publicului obiceiuri, datini, cântece și urări specifice celor trei mari sărbători din perioada de iarnă: Nașterea Domnului, Anul Nou și Boboteaza (Arătarea Domnului). Comunitatea arhaică ce a servit drept studiu de caz pentru ilustrarea acestor datini este stațiunea Soveja din județul Vrancea. La baza acestei alegeri au stat mai multe motive, printre care poziționarea geografică a localității (pe hotarul de tristă amintire dintre Moldova și Transilvania) și componența etnică (locuitorii sunt descendenți ai pribegilor din Rucăr și Dragoslavele – jud. Argeș, care și-au păstrat până astăzi graiul, portul și cântecele specific muscelene).

Publicul a aplaudat interpretarea unor cântece de stea și colinde culese nu numai din Soveja, dar și din alte localități: Țifești (Vrancea), Smeeni (Buzău), Brețcu (Covasna), precum și a unor datini specifice sărbătorilor de iarnă: Irozii, Plugușorul, Sorcova, Aghiosul. Și pentru că, la Bobotează, se deschidea sezonul nunților în satul românesc tradițional, formația de viori de la Liceul de Arte a interpretat suita de dansuri sovejenești, la finalul căreia membrii Ansamblului de Cântece și Dansuri Populare „Nunta Sovejană” au urcat în scenă pentru a face o scurtă demonstrație a pasului de dans specific Horii Mari a Nunții – dans ritual de profundă însemnătate în comunitate.

La eveniment a luat parte și Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, care i-a binecuvântat pe participanți și pe ostenitori. În cuvântul de încheiere, Înaltpreasfinția Sa a remarcat faptul că materialul prezentat într-o manieră unitară și curgătoare ilustrează bazine etnofolclorice dintre cele mai variate și a subliniat importanța covârșitoare pe care o are satul românesc din vechime la plămădirea specificului nostru național. Totodată, Ierarhul locului a marcat încheierea sesiunii de evenimente culturale și artistice prilejuite de omagierile specifice anului 2019 și deschiderea perioadei de colinde.

Arhid. Prof. Constantin Stoica

Seminarul Teologic „Chesarie Episcopul” din Buzău