Paraclisul „Sfântul Ierarh Epifanie, Arhiepiscopul Ciprului” al Mănăstirii Cârnu din județul Buzău a fost sfințit duminică, 29 septembrie 2019, în urma efectuării unor lucrări de renovare. Slujba de târnosire a fost oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei. Cu acest prilej, lăcașul de cult a primit al doilea hram: Acoperământul Maicii Domnului.

După sfințirea paraclisului, Înaltpreasfinția Sa, împreună cu un sobor de ieromonahi, preoți și diaconi, a săvârșit Sfânta Liturghie și un parastas pentru ctitori în altarul de vară al mănăstirii.

În cuvântul de învățătură, Chiriarhul Buzăului și Vrancei a explicat semnificațiile textului evanghelic al Duminicii a 19-a după Rusalii, care ne înfățișează un fragment din Predica de pe munte a Mântuitorului Iisus Hristos, cu privire la iubirea vrăjmașilor (cf. Luca 6, 31-36).

„Mântuitorul ne învață că nu este suficient să răspundem la bine cu bine, ci să răspundem la rău cu bine. Aceasta înseamnă să avem puterea de a-l ierta pe cel care ne-a făcut rău, de a ne ruga pentru el, ca să se îndrepte, și mai ales de a-i face bine. Ca să reușim să-i iubim pe semenii noștri ca pe noi înșine și, mai mult decât atât, să-i iubim pe aceia care ne-au jignit, ne-au făcut rău, la un moment dat, în viață, este nevoie să ne rugăm pentru ei. Atitudinea corectă a creștinului față de vrăjmașul său este de a-și pleca genunchii la rugăciune și de a cere de la Dumnezeu două lucruri: mai întâi, să-l ajute pe acela să se îndrepte, înțelegând consecințele faptelor lui rele, apoi, să-l ajute pe el însuși să-și înfrângă pornirea spre răzbunare, spre răsplătirea răului cu rău”, a menționat Arhiepiscopul Ciprian.

La final, maica stareță Justina Gheonea a fost hirotesită întru stavroforă, iar ieromonahul Nicodim Bozonc – duhovnicul Mănăstirii Cârnu, a primit rangul de protosinghel. Corul Psaltic Misionar „Sfântul Roman Melodul” al Eparhiei Buzăului și Vrancei a oferit răspunsurile la strană.

Mănăstirea Cârnu este cel mai vechi așezământ monahal de pe Valea Buzăului, datând din cea de-a doua jumătate a secolului al XVI-lea. Biserica are hramul „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” și a fost ctitorită de voievodul Petru cel Tânăr, împreună cu mama sa, Doamna Chiajna, între anii 1559-1568. După 1990, aici, s-a ridicat o clădire impunătoare, formată din două paraclise (unul cu hramul „Sfântul Ierarh Epifanie, Arhiepiscopul Ciprului” și altul așezat sub ocrotirea Sfinților Apostoli Petru și Pavel) și mai multe chilii.

Prin eforturile actualei starețe și ale monahiilor din mănăstire, în perioada 2014-2019, s-au realizat ample lucrări de consolidare și restaurare a paraclisului „Sfântul Epifanie”, ce au cuprins: subzidirea și izolarea lăcașului de închinare, înlocuirea acoperișului și a tâmplăriei, precum și placarea cu marmură a Sfintei Mese din altar și a proscomidiarului. De asemenea, ansamblul mănăstiresc s-a îmbogățit prin construirea unui altar de vară și a unui nou pangar.