Vineri, 27 septembrie 2019, Ceainăria Culturală din Buzău și Asociația Femeilor Ortodoxe a Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei au fost gazdele conferinței Educație și conștiință, susținută de scriitorul Mircea Platon, redactor-șef al revistei „Convorbiri literare” și unul dintre intelectualii Platformei civice apolitice „Împreună”.

Evenimentul s-a bucurat de un public numeros și deosebit de interesat, în contextul recentelor modificări anunțate în ceea ce privește o nouă reformă a sistemului de învățământ la noi în țară. Fiind întrebat despre acest subiect, invitatul a spus că, „studiind literatura română, copiii nu mai învață nimic din ceea ce ține de istoria culturii române”, iar perspectiva inter și transdisciplinară „zăpăcește total elevii. La Istorie, de exemplu, există manuale croite strâmb cronologic și cu concepte care nu sunt definite.

Despre toate aceste noutăți aduse de reforma învățământului, dorit a fi de tip activ, scriitorul și istoricul Mircea Platon a subliniat că învățământul activ din punct de vedere istoric este vechi. Teoreticienii învățământului de tip activ apăruseră încă de pe vremea lui Spiru Haret, ceea ce dovedește că, de fapt, avem de-a face cu o ideologie, care, ca orice ideologie, nu dă răspuns real problemelor, ci doar promite raiul pe pământ… Între timp, însă, școala românească a avut un palmares redutabil: a dat academicieni, aviatori, teologi, foarte mulți ridicați din rândul țăranilor. Fără acest sistem de mobilitate socială pe care îl permite sistemul românesc de învățământ – după cum spunea Eminescu, «muncă și merit» – nu vom putea ajunge nicăieri”.

În ceea ce privește modelul de educație care a dus la realizările notabile ale învățământului clasic românesc, acum dorit a fi reformat cu orice preț, invitatul a atras atenția asupra costurilor acestor reforme, nu doar costurile efective, ci și costurile măsurate în necunoașterea de către copiii de azi a unor aspecte esențiale de cultură generală: …în copilăria mea, eu am trăit după canonul cultural croit de junimiști. Basmele pe care le recomanda Xenopol a fi citite erau basmele care se citeau în copilăria noastră, alături de basmele românești de care mulți copii nu mai știu astăzi nimic. Făt-Frumos și Ileana Cosânzeana au dispărut de mult, înghițiți de Căpcăun. Așadar, trebuie să punem această chestiune a educației și conștiinței pe tapet, pentru că, dacă nu reușim să o facem, certitudinea mea este că, odată ce vor trece și generațiile care încă au prins un învățământ serios înainte de 1989 și puțin după, odată ce dispar și aceste generații, se rupe cu totul continuitatea și nu vom mai putea reveni niciodată la normal, ne vom descentra cu totul. Nici nu vom ști ce nu știm, nici nu vom ști ce ar trebui să știm; ne vom deșertifica cultural și, de aceea, am vrut să vorbesc despre acest subiect, care ar trebui să ne frământe pe toți, dincolo de opțiunile politice”.

Asociația Femeilor Ortodoxe a Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei organizează acest tip de manifestări cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ciprian, în virtutea scopului statutar, și anume implicarea femeilor de credință creștină ortodoxă în renașterea spirituală a poporului român și deșteptarea spiritului misionar creștin-ortodox.