Credincioșii Parohiei Calvini, județul Buzău, au participat, duminică, 10 septembrie 2017, la un eveniment istoric din viața comunității lor. Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, a sfințit biserica „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din localitate. Slujba de târnosire a fost urmată de Sfânta Liturghie, săvârșită de ierarhul locului, împreună cu un sobor de preoți și diaconi.

Din soborul slujitor au făcut parte: Pr. Marian Gegea – consilier eparhial la Sectorul Cimitire, Monumente și Servicii Funerare, Pr. Constantin Călin – protoiereu de Buzău I, Pr. Paul Gavrilă – protoiereu de Pătârlagele, Pr. Dumitru Mazîlu – parohul bisericii, precum și alți preoți și diaconi. Răspunsurile liturgice au fost date de Grupul psaltic misionar „Sfântul Roman Melodul” al Eparhiei.

La finalul Sfintei Liturghii, a fost oficiat și un parastas pentru ctitorii și slujitorii sfântului locaș, mutați la Domnul.

În cuvântul de învățătură, Arhipăstorul Buzăului și Vrancei a explicat înțelesurile duhovnicești ale Evangheliei Duminicii dinaintea Înălțării Sfintei Cruci, în care a fost prezentată Convorbirea lui Iisus cu Nicodim. Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian a vorbit despre legătura dintre șarpele de aramă înălțat de Moise în pustie și Crucea Mântuitorului Hristos, pe care El a fost răstignit, ca să ne salveze din robia păcatului și a morții. Fiul lui Dumnezeu a acceptat moartea pe cruce, din iubire infinită față de om, a spus chiriarhul.

Drept răsplată pentru eforturile depuse la înfrumusețarea locașului de cult, preotul paroh a primit rangul onorific de iconom.

Tot în aceeași zi, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ciprian a binecuvântat noua troiță din curtea bisericii, ridicată în cinstea eroilor din sat.

Biserica „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din Calvini a fost construită în anul 1942. Prin osteneala părintelui Dumitru Mazîlu, cu sprijinul enoriașilor, în perioada 2012-2017, locașul de rugăciune a trecut prin importante lucrări de consolidare și restaurare.