Luni, 11 septembrie 2017, Seminarul Teologic Ortodox Chesarie Episcopul din Buzău și-a deschis porțile. Festivitatea de deschidere a noului an școlar a avut loc în Paraclisul Arhiepiscopal „Sfinții Împărați Constantin și Elena” din incinta Centrului Eparhial, unde a fost oficiată o slujbă de Te Deum, în prezența elevilor și a părinților. La eveniment au participat consilieri eparhiali, cadre didactice de la prestigioasa instituție de învățământ teologic și reprezentanți ai Inspectoratului Școlar Județean Buzău.

La finalul manifestării, Pr. Prof. Dr. Gheorghe Sava-Popa – directorul Seminarului, a rostit un cuvânt, în care a evidențiat rezultatele remarcabile obținute de elevii seminariști, anul trecut, la concursurile și olimpiadele școlare, precum și la bacalaureat, rata de promovabilitate la examenul maturității fiind de 100%. Totodată, părintele director a mulțumit Înaltpreasfințitului Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, pentru susținerea procesului de învățământ din cadrul instituției, atât în plan administrativ-gospodăresc, cât și prin acordarea de burse și tabere gratuite elevilor merituoși.

Tot cu acest prilej, Prof. Robert Roşioru – inspector de Religie pe judeţul Buzău, a dat citire mesajului Ministrului Educației Naționale, Liviu-Marian Pop, la începutul anului școlar.

Delegații Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ciprian la eveniment au fost Pr. Bogdan Ene – consilier eparhial coordonator, și Pr. Alin-Leontin Balica – consilier eparhial la Sectorul Administrativ-bisericesc. Părintele consilier Alin Balica a transmis mesajul de binecuvântare al chiriarhului locului și i-a îndemnat pe elevi să ducă mai departe tradiția și prestigiul școlii teologice de la Buzău.

La Seminarul buzoian studiază un număr de 126 de elevi, în 5 clase, dintre care una este destinată cântăreților bisericești. Alte structuri ale Seminarului sunt grădiniţele Căsuţa Piticilor şi Cuvioasa Parascheva din municipiu, unde învață 183 de copii.