Credincioșii Parohiei „Înălțarea Sfintei Cruci” din municipiul Buzău au trăit luni, 14 septembrie 2020, momente de împlinire și bucurie sufletească, prilejuite de sărbătoarea hramului din acest an. Biserica parohială, construită din lemn, în stil maramureșean, a fost târnosită de Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei. După sfințirea lăcașului de cult, Ierarhul, împreună cu un sobor de șase preoți și doi diaconi, a săvârșit Sânta Liturghie și slujba Parastasului pentru ctitorii și slujitorii bisericii, trecuți la cele veșnice.

În predica sa, Chiriarhul Buzăului și Vrancei a vorbit despre Sfânta Cruce ca altar de jertfă al Mântuitorului Iisus Hristos, precum și despre însemnătatea acesteia în viața creștinilor.

„Viața noastră este o cruce. Fiecare om, din momentul nașterii și până va părăsi lumea aceasta, trebuie să-și poarte crucea vieții personale, însă, pentru a o putea purta, trebuie să se ancoreze cu credință și nădejde în Cel Care S-a răstignit pe Crucea Golgotei. De aceea, în această zi de praznic, Înălțarea Sfintei Cruci, la Sfânta Liturghie, s-a citit un fragment din Evanghelia după Ioan (cap. 19, vers. 6-11, 13-20, 25-28, 30-35), pe care îl mai auziți la slujba Deniei celor 12 Evanghelii, în Săptămâna Sfintelor Pătimiri. De ce au ales Părinții Bisericii acest fragment, cu referire la Pătimirile Domnului nostru Iisus Hristos? Pentru că Sfânta Cruce, pe care dreptcredincioșii creștini o cinstesc cu evlavie, a fost transformată din instrument de tortură și chinuri, cum fusese folosită în vechime, într-un altar sfințit și sfințitor. De aceea, la otpustul Sfintei Liturghii, se rostesc și cuvintele: «cu puterea cinstitei și de viață făcătoarei Cruci», întrucât Crucea Mântuitorului de pe Golgota, fiind sfințită cu scump Sângele Său dumnezeiesc, a devenit pentru creștini armă duhovnicească împotriva diavolului, dar și a vrăjmașilor văzuți și nevăzuți, care nu iubesc Biserica lui Hristos. De altfel, ori de câte ori ne aflăm într-o situație grea, îndată ne însemnăm cu semnul Sfintei Cruci și spunem: «Doamne, apără-ne de toată primejdia!» sau «Doamne și Măicuța Domnului, păzește-ne de cel rău!». Iată că Sfânta Cruce, care a fost cândva obiect de batjocură și pe care romanii, instigați de mai-marii poporului evreu, L-au răstignit pe Domnul Iisus, a devenit altar de jertfă, emblema creștinismului și stindardul tuturor celor care, primind credința în Hristos, Fiul lui Dumnezeu întrupat, răstignit și înviat din morți, Îl mărturisesc cu demnitate”, a menționat Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ciprian.

Răspunsurile liturgice au fost oferite de Corul Psaltic Misionar „Sfântul Roman Melodul” al Eparhiei Buzăului și Vrancei.

Biserica „Înălțarea Sfintei Cruci” din cartierul buzoian Micro III a fost ridicată din temelie între anii 2010-2020, după proiectul arhitectului maramureșean Dorel Cordoș. Lucrările de construire și înfrumusețare a lăcașului de închinare s-au desfășurat prin strădania părintelui paroh Constantin Cățoi și a dreptcredincioșilor creștini, cu sprijinul autorităților centrale, județene și locale.