Elevii Seminarului Teologic Ortodox „Chesarie Episcopul” din municipiul Buzău au participat marți, 15 septembrie 2020, la festivitatea de deschidere a noului an școlar. Evenimentul a avut loc în Catedrala „Înălțarea Domnului”, unde Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei”, a oficiat o slujbă de Te Deum.

După încheierea slujbei religioase, părintele profesor Gheorghe Sava-Popa – directorul Seminarului, a evidențiat rezultatele remarcabile obținute de elevii seminariști la examenul de bacalaureat și a mulțumit Ierarhului locului pentru purtarea de grijă arătată față de școala teologică buzoiană. Totodată, părintele director a precizat că, în contextul actual, marcat de pandemia de coronavirus, s-au luat toate măsurile necesare, astfel încât procesul de învățământ să se desfășoare în cele mai bune condiții.

În continuare, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ciprian a adresat elevilor un cuvânt de binecuvântare.

„Seminarul Teologic a fost și este încă o școală de prestigiu în orașul nostru și în cadrul Bisericii Ortodoxe Române, care a format generații de oameni, în adevăratul sens al cuvântului, pentru multe domenii ale vieții sociale, culturale și nu numai. Sigur că linia principală pe care a urmat-o totdeauna a fost să pregătească slujitori pentru Biserica lui Hristos din România, îndeosebi pentru Eparhia Buzăului și Vrancei, iar cei mai mulți dintre frățiile voastre vă doriți acest lucru. Însă este important să știți că, din cauza situației dramatice în care am ajuns, nu va mai fi posibil ca toți absolvenții școlilor teologice să-și asume misiunea preoțească. Totuși, cei care, din motive obiective și binecuvântate, ținând cont și de înclinațiile lor sufletești, vor alege să meargă la o altă școală pentru a se specializa, aceia trebuie să dea dovadă de onestitate, de bună credință, rămânând, pe tot parcursul vieții, adevărați creștini, misionari, oameni capabili să răspândească lumină în jur, să-i ajute și pe alții să înțeleagă adevărurile de credință și, mai ales, chintesența Evangheliei lui Hristos, adică iubirea aproapelui ca pe noi înșine”, a afirmat Chiriarhul.

În anul școlar 2020-2021, la Seminarul Teologic „Chesarie Episcopul” din Buzău, sunt înscriși 108 elevi, în patru clase, iar la grădinițele „Cuvioasa Parascheva” și „Căsuța Piticilor”, cele două structuri ale Seminarului, sunt înscriși 157 de copii.