„Sfinții Părinți ai Bisericii au rânduit perioade speciale de curățire a sufletului, marcate de post, rugăciune și îndemnul la facerea de bine“, a subliniat Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiepiscopul Buzăului și Vrancei, la finalul slujbei Pavecerniței Mari, oficiată joi, 17 martie 2016, în biserica Parohiei Sfântul Ioan Botezătorul din municipiul Focșani.
În a patra zi din prima săptămână a Postului Sfintelor Paști, a fost citită, în cadrul Pavecerniței Mari, ultima parte a Canonului Sfântului Andrei Criteanul.
Acest canon de pocăință, a explicat Înaltpreasfinția Sa, ne prezintă mai multe „exemple de oameni păcătoși din Vechiul și Noul Testament, în postura cărora ne regăsim și noi, de foarte multe ori. Ne dăm seama cât suntem de fragili și de neputincioși în fața ispitelor, care vin de la vrăjmașul diavol. Cu mintea, conștientizăm cât bine ne-a făcut nouă Dumnezeu, trimițându-L în lume pe Fiul Său, Care Și-a asumat păcatele oamenilor, le-a răstignit pe Crucea Golgotei și a refăcut comuniunea cu Părintele ceresc, ce fusese întreruptă în Rai, de către protopărinții noștri, Adam și Eva. De aceea, se cuvine să ne însușim roadele acestei răscumpărări, pe care Mântuitorul Hristos a împlinit-o, din iubire jertfelnică față de oameni. Știm cu toții că am fost botezați și pecetluiți cu numele lui Hristos, prin Taina sfântă a Mirungerii și, totuși – dacă facem o introspecție, adică o analiză sinceră și serioasă a modului în care ne petrecem viața – conștientizăm, cu durere și tristețe în suflet, că, de cele mai multe ori, nu ținem seama de poruncile Evangheliei Domnului nostru Iisus Hristos, propovăduite de Sfânta Sa Biserică.
Pentru a ne ajuta să ne revenim întru sine și să ne întoarcem la Părintele ceresc, din țara îndepărtată a păcatului, Sfinții Părinți ai Bisericii au rânduit perioade speciale de curățire a sufletului, marcate de post, rugăciune și îndemnul la facerea de bine, pentru ca astfel să devenim mai buni, mai curați, mai pregătiți pentru a-L întâmpina pe Hristos, Mântuitorul nostru. Din această perspectivă, postul trebuie înțeles ca o jertfă din partea noastră, ce ne ajută să ieșim, ca și fecioarele înțelepte, întru întâmpinarea Mirelui Hristos, pentru a intra în comuniune cu El, la ospățul euharistic din Împărăția lui Dumnezeu“, a spus Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ciprian.
Răspunsurile liturgice au fost date de Grupul psaltic misionar Sfântul Roman Melodul al Eparhiei.