Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, în ziua de 10 iulie 2021, Parohiile vrâncene Ruginești II și Fitionești-Pisc, Protoieria Panciu, au organizat diferite activități duhovnicești și educative, dedicate cinstirii eroilor din Primul Război Mondial.

În contextul Anului comemorativ al celor adormiți în Domnul; valoarea liturgică și culturală a cimitirelor, 25 de copii, coordonați de preoții Ion Ciobotea și Gabriel Țopa, au îngrijit monumentul din Valea Glodului, comuna Fitionești, ridicat în cinstea eroinei Ecaterina Teodoroiu, pe locul în care a fost înhumată între anii 1917-1921. De asemenea, cei doi părinți slujitori au oficiat aici o slujbă de pomenire a eroilor, iar copiii au depus o coroană de flori la monument.

După ce și-au instalat tabăra cu corturile chiar în zona în care, în urmă cu un secol, a fost spitalul de campanie, copiii au desfășurat jocuri și concursuri în aer liber, fiind antrenați de profesorul de istorie Gelu Chiticaru, proaspăt pensionar, și de membrii voluntari ai asociațiilor partenere: Asociația Cultul Eroilor „Regina Maria” – filiala Vrancea și Asociația Detectoriștilor „Vrancea Eroică”.

Pr. Gabriel Țopa

Parohia Fitionești-Pisc

Protoieria Panciu