Continuând tradiția ultimilor ani, Asociația Femeilor Ortodoxe din Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei, împreună cu Asociația „Simion Mehedinți”, Primăria Soveja, Societatea de Geografie din România – filiala Vrancea și Platforma civică „Împreună”, a organizat sâmbătă, 19 decembrie 2020, la Soveja, oficierea unei slujbe de pomenire pentru savantul creștin Simion Mehedinți, la 58 de ani de la trecerea sa la cele veșnice.

În biserica fostei Mănăstiri Soveja, lângă altarul căreia se află mormântul marelui geograf, a fost săvârșită Sfânta Liturghie, urmată de slujba Parastasului. Din soborul slujitor au făcut parte părintele consilier eparhial Ionuț-Cristian Vuță, delegatul Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ciprian, și preoții Gheorghe Nechifor și Aurel Rusu. La eveniment a participat și domnul Ionuț Filimon, primarul comunei Soveja.

Deși realizată într-un cadru foarte restrâns, comemorarea a fost una deosebit de emoționantă, împlinind întocmai, asemenea comemorărilor din anii anteriori, dorința testamentară a savantului în ceea ce privește pomenirea în cadrul Sfintei Liturghii și al slujbei Parastasului inclusiv a părinților și strămoșilor săi, slujitori ai altarului bisericii în care s-a făcut pomenirea.

Astfel, evocând în detalii unice ethosul vrâncean, în „Premise și concluzii la Terra. Amintiri și mărturisiri”, Simion Mehedinți însuși a lăsat pomelnicul neamului său din Soveja: Tot satul e în cimitir. Aici e satul cel veșnic. Fum de tămâie din sute de cățui și din cădelnița preotului, care trece de la mormânt la mormânt; bocete, lacrimi, veșnica pomenire… și iarăși veșnica pomenire. Cei vii stau împreună cu cei morți, cunoscuți și necunoscuți, copiii îngenunche și ei la mormântul bunicilor și răzbunicilor pe care nici nu i-au văzut, ci numai au auzit de numele lor. Abia am mai putut găsi crucea bunicului dinspre mamă; ploile au spălat mereu piatra, scrisul s-a ros, dar ce mai trebuie numele, când mortul însuși e de față, chemat de ai lui și de glasul preotului care citește pomelnicul neamului întreg: Ion, Ion, Radu, Neculai, Stoica, Dobrin, Voica, Maria presvitera, Ion… și tot neamul lor”.

Președinta Asociației Femeilor Ortodoxe din Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei, doamna Ana-Corina Săcrieru, a amintit că „este al optulea an de când facem această pomenire pentru sufletul marelui om de cultură Simion Mehedinți. Pentru noi, el este chintesența spiritualității vrâncene. Astfel, deși Simion Mehedinți este un dar al României pentru cultura universală, pentru noi, vrâncenii, rămâne expresia cea mai înaltă a sufletului nostru și a modului nostru de viețuire în lume și de raportare la aceasta, în sensul că reprezintă chintesența sufletului deschis spre universalitate, deschis către ceilalți, în fond, expresia celui mai profund spirit creștin, până la urcarea pe cruce pentru celălalt. Aceasta este vocația noastră de creștini. Numai în măsura în care ne dăruim celorlalți, facem dovada creștinismului nostru și foarte puțini sunt cei care au scris atât de frumos despre creștinismul românesc, precum a făcut-o Simion Mehedinți”, a mărturisit doamna Săcrieru.

Părintele consilier Ionuț-Cristian Vuță și-a exprimat speranța continuării realizării acestui eveniment anual: „Bunul Dumnezeu să ne ajute să fim aici prezenți, în fiecare an, ca să aducem un prinos de rugăciune marelui om de cultură Simion Mehedinți și să-L rugăm pe Dumnezeu să dăruiască odihnă sufletului său”.