Marți, 22 august 2023, Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, a avut o întâlnire oficială cu Excelența Sa, domnul Marios Kountourides, ambasadorul Republicii Cipru în România, la Centrul Eparhial din Buzău.

Domnul ambasador s-a aflat, cu o zi înainte, într-o vizită la Iași, unde a apreciat inițiativa autorităților locale de a onora personalitatea emblematică a Arhiepiscopului Kyprianos al Ciprului (1810-1821), prin amplasarea bustului său în Piața Elenismului. Acesta a trăit în capitala Moldovei timp de 18 ani, studiind la Academia Domnească și devenind preot paroh al bisericii domnești, apoi a revenit în patria natală, unde a fost ales arhiepiscop.

Chiriarhul Buzăului și Vrancei l-a primit pe domnul Marios Kountourides la Palatul Brâncovenesc din Buzău, alături de pr. Marian Gegea, vicar administrativ eparhial. Discuțiile au vizat relațiile frățești dintre Biserica Ortodoxă Română și cea din insula Cipru, în special dintre Eparhia Buzăului și Vrancei și statul mediteraneean, prin păstorirea aici a unui alt ierarh de origine cipriotă – Luca din Cipru (1583-1602). De asemenea, s-a amintit prezența unui număr mare de români în Cipru, dar și faptul că reprezentantul Patriarhiei Române este pr. Petre Matei, slujitor, în trecut, la Catedrala Voievodală „Adormirea Maicii Domnului” și profesor la Seminarul Teologic Ortodox „Chesarie Episcopul” din Buzău.

Pe lângă acestea, Înaltpreasfinția Sa a realizat o scurtă prezentare a Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei, atât sub aspect istoric și administrativ, cât și în ceea ce privește implicarea Bisericii locale în viața comunităților de dreptcredincioși creștini din cele două județe.