A doua tabără de vară din cadrul Proiectului Pași spre Lumina lui Hristos, aflat la a II-a ediție, a avut loc, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, în perioada 24-30 iulie 2023, în Parohia Crucea de Jos din Protoieria Panciu. Dle profesoare Adriana Chelaru, Maria Cristescu și Liliana Popa, membre ale Societății Naționale a Femeilor Ortodoxe Române din Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei (SNFOR – ABV), au organizat o serie de activități, la care au participat 21 de copii din mai multe parohii învecinate.

Timp de șase zile, au fost desfășurate ateliere diverse, cu următoarele obiective: parcurgerea algoritmilor pictării icoanelor pe sticlă, pe lemn și a crucii de binecuvântare, învățarea de pricesne și interpretarea acestora în cadrul Sfintei Liturghii, dezvoltarea orizontului spiritual, manifestat în cadrul unor activități recreative, precum și înțelegerea bucuriei de a fi împreună, respectarea celor din jur și prețuirea virtuții milosteniei.

Tabăra a debutat cu activitatea „Veniți să ne închinăm și să cădem la Hristos”, în care pr. paroh Mihai-Gabriel Lazăr a citit, împreună cu copiii, Acatistul Tuturor Sfinților. Atelierul de lucru „Micii iconari” a avut drept scop pictarea după izvod a icoanelor pe sticlă, pe lemn și a crucii de binecuvântare, parcurgerea etapelor de lucru conform tehnicii străvechi de realizare a icoanelor, vopsirea ramelor și pregătirea icoanelor pentru expoziție. În cadrul atelierului de ansamblu coral „Chemarea credinței”, copiii și-au însușit și au interpretat un repertoriu de pricesne, iar activitatea „Descoperă, desenează, colorează” a urmărit realizarea unei expoziții de machete de biserici, exemplificând astfel arhitectura bisericească.

Fiecare zi s-a încheiat cu o agapă creștină, prin grija părintelui paroh. La sfârșitul taberei, copiii au fost răsplătiți cu diplome de participare, Acatistul Tuturor Sfinților, alte cărți religioase și iconițe.

Activitățile realizate au încurajat schimbul de experiență între copiii cu vârste diferite, din mai multe parohii, și au dat posibilitatea acestora de a se cunoaște, de a relaționa și lega prietenii.