Numeroşi buzoieni au sărbătorit trecerea dintre ani și prima zi a noului an 2016, la Catedrala arhiepiscopală „Înălţarea Domnului“ din municipiu. La miezul nopții, Înaltpreasfinţitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului şi Vrancei, a săvârșit, în noua catedrală, Acatistul Domnului nostru Iisus Hristos, după care a citit rugăciunile de mulțumire către Dumnezeu, pentru binefacerile revărsate asupra dreptcredincioșilor creștini, în anul ce a trecut, și de cerere a binecuvântării Sale, în noul an. Vineri, 1 ianuarie, ierarhul, împreună cu un sobor de preoți și diaconi, a oficiat Liturghia Sfântului Vasile cel Mare și o slujbă de Te Deum.
În cuvântul de învăţătură, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Ciprian a vorbit despre semnificaţiile praznicului Tăierea-împrejur cea după trup a Domnului, apoi a evocat personalitatea marelui părinte capadocian, Sfântul Vasile cel Mare.
„Pentru noi, creștinii, ritualul iudaic al tăierii-împrejur nu mai prezintă vreo importanță oarecare, întrucât locul lui a fost luat de Botezul creștin, care înseamnă renașterea spirituală a omului, «din apă și din Duh». Mântuitorul Hristos afirmase, la un moment dat, că nu a venit să strice Legea, ci să o împlinească (cf. Matei 5, 17), adică să o desăvârșească. Pentru a nu fi acuzat de nerespectarea Legii lui Moise, S-a supus tuturor prevederilor acesteia, dar și-a asumat această povară, tocmai pentru a-i elibera de astfel de obligații pe cei ce aveau să creadă, mai târziu, în El. Astfel, cei ce i-au devenit ucenici, de-a lungul veacurilor, n-au mai fost nevoiți să poarte în trupul lor o povară atât de grea, deoarece au putut fi integrați în Sfânta Sa Biserică – care este Trupul Său tainic – doar prin afundarea în apa sfințită de harul Preasfântului Duh, în Taina Botezului.
Pe lângă amintirea momentului Tăierii-împrejur a Pruncului Iisus, la opt zile de la sfânta Sa Naștere, astăzi, creștinii ortodocși din lumea întreagă îl cinstesc, în chip deosebit, și pe Sfântul Vasile cel Mare – unul din marii Părinți bisericești, originar din Capadocia și trăitor în secolul al IV-lea – care a trecut la cele veșnice, într-o zi ca aceasta, de 1 ianuarie, la anul 379. Deși a trăit doar 49 de ani, datorită personalității sale covârșitoare, Sfântul Vasile a marcat istoria Bisericii Ortodoxe răsăritene, pentru totdeauna, întrucât s-a distins nu numai ca vrednic păstor de suflete și apărător al dreptei credințe, ci, mai ales, prin slujirea social-filantropică și viața ascetică, petrecută în post aspru și rugăciune continuă“, a spus Chiriarhul de la Buzău.
Totodată, Înaltpreasfinţia Sa a arătat și importanţa rugăciunii, la începutul unui nou an calendaristic: „Biserica a adresat tuturor credincioșilor chemarea de a petrece noaptea dintre ani, în rugăciune și meditație duhovnicească; dacă noul an ne va găsi cu gândul la Dumnezeu, reflectând la viața noastră din trecut și la ceea ce dorim să împlinim în viitor, avem încredințarea că Mântuitorul nostru Iisus Hristos ne va ocroti, ne va ajuta și ne va dărui sănătate, liniște sufletească și putere de muncă, în anul pe care urmează să-l parcurgem. De aceea, vă îndemn și astăzi, pe toți dreptmăritorii noștri creștini, să vă străduiți a trăi frumos, în pace și bunăvoire, cu cinste și dragoste față de aproapele, așa cum ne învață Mântuitorul Hristos, în Sfânta Sa Evanghelie, și cum au confirmat sfinții Bisericii, de-a lungul secolelor“, a subliniat Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian.
Răspunsurile liturgice au fost date de Corala Ortodoxă Mixtă „Neagu Ionescu“ a Catedralei arhiepiscopale.