Parohia „Sfântul Ioan Botezătorul” din municipiul Buzău a primit un fragment din moaștele Înaintemergătorului Domnului. Cinstitul odor a fost dăruit de Preasfințitul Părinte Macarie, Episcopul ortodox român al Europei de Nord, cu prilejul hramului bisericii din cartierul Poștă.

Programul liturgic a început în seara zilei de sâmbătă, 6 ianuarie 2024, când Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, a oficiat Vecernia unită cu Litia, în prezența Preasfințitul Părinte Episcop Macarie.

„După Maica Domnului, Sfântul Prooroc Ioan Botezătorul este cel mai mare sfânt odrăslit de neamul omenesc, născut din femeie – după cum l-a descris Însuși Fiul lui Dumnezeu întrupat (cf. Luca 7, 28). Astăzi, cler și popor, îl prăznuim cu bucurie prin slujbele Vecerniei și Litiei, în această sfântă biserică închinată lui, care se va îmbogăți cu un mic fragment din înseși moaștele sale. Suntem obișnuiți să ne raportăm la moaștele unor sfinți mai recenți sau la ale unor sfinți cunoscuți din primele secole ale Bisericii, dar nu ne-am fi așteptat chiar la cele aparținând Înaintemergătorului Domnului. Însă iată că pentru frățiile voastre s-a produs această minune, realizată cu bunăvoința Preasfințitului Părinte Episcop Macarie, care păstorește pe românii ortodocși din Europa de Nord și care a venit personal în țară să ofere sfintele moaște acestei parohii”, a spus Înaltpreasfinția Sa, în predica adresată credincioșilor.

La final, Ierarhul oaspete a dăruit părintelui Marian Gegea, vicar administrativ eparhial și paroh al bisericii „Sfântul Ioan Botezătorul” din Buzău, racla cu o părticică din moaștele ocrotitorului lăcașului de închinare.

„După moartea sa mucenicească, trupul Sfântului Ioan Botezătorul a fost așezat în pământ, «cu cerul în el», de către ucenicii săi, apoi a fost scos pentru a ne ajuta și pe noi să ajungem la cer, cel mai iubit, apropiat și fidel prieten al Mântuitorului. Ocrotitorul ceresc al acestei biserici vă va ajuta deplin, pentru că, deși este vorba doar de un fragment din moaștele sale, Sfântul Ioan Botezătorul este întreg lângă noi și va pune umărul în purtarea crucii frățiilor voastre, având numeroase haruri: de la binecuvântarea mamelor care nu pot naște prunci – cum a fost cazul mamei sale, Dreapta Elisabeta –, la a celor care se zbat în suferință și în ispitele acestei lumi sau la a celor feciorelnici, care s-au dedicat integral Mirelui Bisericii, așa cum a făcut-o chiar el”, a subliniat Preasfințitul Părinte Macarie, în cuvântul rostit cu această ocazie.

Pr. Marian Gegea a mulțumit celor doi arhierei pentru slujire și binecuvântare, oferindu-le câte o icoană a Sfântului Prooroc Ioan Botezătorul. Totodată, părintele paroh și-a exprimat recunoștința față de Episcopul Europei de Nord pentru darul de mare preț făcut comunității parohiale din cartierul Poștă.

„Ne aflăm la cel mai important moment din istoria acestei parohii, după ce acum trei sferturi de veac a fost pusă piatra de temelie a lăcașului de cult buzoian închinat Sfântului Ioan Botezătorul. Astăzi, într-o zi plină de emoție, primim binecuvântarea ocrotitorului bisericii, a Înaintemergătorului Domnului nostru Iisus Hristos. Dacă până acum am simțit lucrarea și ajutorul Sfântului Prooroc Ioan în viețile noastre, de acum înainte vom simți realmente prezența sa, care ne va mângâia și va aduce bucurie și liniște în sufletele noastre”, a afirmat pr. Marian Gegea.

În ziua hramului, duminică, 7 ianuarie 2024, Preasfințitul Părinte Episcop Macarie, împreună cu un sobor de părinți consilieri eparhiali, protoierei și alți clerici, a săvârșit Sfânta Liturghie și slujba Parastasului pentru ctitorii și slujitorii lăcașului de rugăciune, trecuți la cele veșnice, precum și pentru Arhiepiscopul Epifanie Norocel, în contextul împlinirii a 11 ani de la mutarea sa la Domnul. Corul Psaltic Misionar „Sfântul Roman Melodul” al Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei a dat răspunsurile la strană.

După încheierea slujbelor, pr. Marian Gegea i-a oferit Preasfinției Sale un engolpion, mulțumindu-i încă o dată pentru bunăvoința arătată față de Parohia „Sfântul Ioan Botezătorul” din Buzău.

Tot duminică, începând cu ora 19:00, părintele protos. Veniamin Anghel, starețul Mănăstirii Ciolanu, împreună cu un sobor de preoți și diaconi, a oficiat slujba Privegherii (Acatistul Sfântului Ioan Botezătorul, Vecernia cu Litie și Utrenia), iar după miezul nopții, Sfânta Liturghie.

Pe parcursul celor două zile, numeroși credincioși s-au închinat la racla cu moaștele Înaintemergătorului Mântuitorului Hristos, așezată într-un frumos baldachin în sfântul lăcaș.

Pentru cei doritori să cinstească odorul sfânt, biserica situată pe strada Murgului, nr. 31, va fi deschisă zilnic, în intervalul orar 07:00-19:00, până la Odovania praznicului Botezului Domnului, duminică, 14 ianuarie 2024, în fiecare zi săvârșindu-se Utrenia, Sfânta Liturghie și Acatistul Sfântului Ioan Botezătorul.