După cum Vă este cunoscut, în zilele de 11-13 septembrie 2013, asupra mai multor localităţi din judeţul Galaţi s-au abătut ploi torenţiale, care au produs inundaţii catastrofale. În urma fenomenelor hidrometeorologice înregistrate, şi-au pierdut viaţa nouă persoane şi aproximativ 8.000 de animale, au fost afectate 39 de unităţi administrativ-teritoriale, au fost evacuate peste 8.000 de persoane, au fost inundate peste 3.400 de locuinţe, iar pagubele încă nu au fost evaluate în adevărata lor dimensiune.

Având în vedere că iubirea creştină se manifestă prin fapte, iar generozitatea noastră se arată mai ales când semenii se află în necazuri şi lipsuri, se cuvine să ne implicăm cu toţii pentru ajutorarea lor, motiv pentru care Vă transmitem acest îndemn pastoral, în vederea strângerii de fonduri pentru sprijinirea familiilor afectate de inundaţii.

Prin urmare, Permanenţa Consiliului Eparhial al Arhiepiscopiei Buzăului şi Vrancei, în şedinţa sa de lucru din data de 17 septembrie a.c., a hotărât ca, în toate unităţile de cult din Eparhia noastră, să se desfăşoare o colectă în bani, având ca destinaţie familiile sinistrate din judeţul Galaţi. Astfel, în zilele de duminică, 22 şi, respectiv, 29 septembrie 2013, în toate bisericile parohiilor şi aşezămintelor monahale din Arhiepiscopia Buzăului şi Vrancei, credincioşii sunt rugaţi să doneze, fiecare după putinţă, o sumă cât de modestă pentru cei care au nevoie de sprijinul nostru.

După Sfânta Liturghie din ziua de duminică – 29 septembrie, membrii Consiliului Parohial (ori ai Consiliului Economic, în cazul aşezămintelor monahale) vor încheia un proces-verbal, în care va fi menţionată suma colectată, pentru care se va tăia chitanţă.

Cel mai târziu pe data de 2 octombrie a.c., banii vor fi depuşi la Protoierii, după care, în ziua imediat următoare, întreaga sumă va fi virată în contul Arhiepiscopiei Buzăului şi Vrancei, pentru ca, apoi, să fie depusă în contul special deschis pentru sinistraţi, la Arhiepiscopia Dunării de Jos.

Mulţumindu-Vă anticipat pentru bunăvoinţa şi dărnicia de care aţi dat dovadă până acum, ne exprimăm speranţa că — şi de această dată — veţi fi alături de cei aflaţi în suferinţă şi rugăm pe Bunul Dumnezeu să răsplătească tuturor jertfa şi eforturile depuse spre tot lucrul cel bun!

Cu arhiereşti binecuvântări,

† Ciprian,

Arhiepiscopul Buzăului şi Vrancei