Părintele arhidiacon Tudor Mihalache, cunoscutul profesor de muzică și director al Seminarului Teologic Ortodox „Chesarie Episcopul” din Buzău, a fost înmormântat duminică, 17 aprilie 2022, după Sfânta Liturghie. Slujba de prohodire a fost săvârșită de Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, și Înaltpreasfințitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, împreună cu un sobor de zece preoți și doi diaconi, în Catedrala Voievodală „Adormirea Maicii Domnului” din incinta Centrului Eparhial de la Buzău, unde a slujit ca diacon aproape 60 de ani.

La momentul de rugăciune au participat foști și actuali profesori ai Seminarului Teologic din Buzău, preoți care au fost elevi ai celui adormit și credincioși care l-au cunoscut și au dorit să-i aducă un ultim omagiu.

În cuvântul rostit cu această ocazie, Înaltpreasfințitul Arhiepiscop Ciprian a evocat personalitatea remarcabilă a părintelui Tudor Mihalache.

„L-am iubit și prețuit atât în perioada studiilor la Seminar, cât și după aceea, fiindu-i recunoscător pentru dăruirea și devotamentul său față de școala noastră teologică de la Buzău și, mai ales, față de muzica bisericească, insuflată cu dragoste atâtor generații de elevi, acum slujitori ai Sfintelor Altare sau în alte instituții de artă și cultură. Era, într-adevăr, exigent, dar toți îi simțeam bunătatea și smerenia, ascunse în calități precum: sobrietatea, demnitatea preoțească, fermitatea mărturisirii adevărului, înțelepciunea și echilibrul, dublate de competențele sale profesionale. Ne-a fost tuturor nu numai profesor, ci și un părinte iubitor; apoi un exemplu desăvârșit de slujitor al Bisericii lui Hristos, de care nu s-a îndepărtat – asemenea bătrânului Simeon din Evanghelie – până în ultima sa săptămână de viață pământească. Dacă în 1957 primea harul Preoției în treapta diaconiei la praznicul Intrării în biserică a Maicii Domnului, sub oblăduirea căreia și-a îndeplinit ascultarea și slujirea de diacon în această catedrală, iată, astăzi, la praznicul Intrării Domnului în Ierusalim, sufletul părintelui profesor Mihalache este chemat de Domnul Hristos să intre în Ierusalimul cel ceresc”, a spus Ierarhul locului.

La rândul său, Chiriarhul Dunării de Jos a amintit faptul că a făcut parte din promoția 1970-1975 a Seminarului buzoian, alături de actualul director al școlii, pr. prof. Gheorghe Sava-Popa, prima serie căreia regretatul părinte profesor Tudor Mihalache i-a fost diriginte.

„Am avut șansa unică și extraordinară de a ne școli la un om care ne-a învățat de toate. Nu vom uita niciodată realismul părintelui Mihalache, care a știut să-și înscrie bine numele pe răbojul timpului, încât e greu de crezut că îl mai scoate cineva din pleiada iubitorilor, rugătorilor și stâlpilor de rezistență ai acestui centru strălucit și minunat care este Eparhia Buzăului și Vrancei. A fost un român înrădăcinat în fibrele cele mai adânci ale credinței și ale culturii românești. Părintele nu a făcut-o niciodată pe evlaviosul, nici pe sfântul și nici pe învățatul, ci își prezenta smerit punctul de vedere și te lăsa să decizi. Dânsul este prototipul slujitorului echilibrat, pe firul tradiției, cult, dar măsurat în toate”, a reliefat Arhiepiscopul Casian.

Au mai rostit mesaje de condoleanțe pr. Gheorghe Sava-Popa, respectiv pr. lect. dr. Zaharia Matei, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din București, absolvent al promoției 1988-1992 a Seminarului Teologic „Chesarie Episcopul”.

După slujba de prohodire, sicriul cu trupul neînsuflețit al părintelui profesor Tudor Mihalache a fost purtat pe umeri de preoți în jurul Catedralei Voievodale, apoi a fost așezat în mormântul pregătit în Cimitirul „Sfântul Apostol Andrei” din municipiul Buzău.