Înaltpreasfințiul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, a poposit duminică, 10 februarie 2019, în Parohia vrânceană Dealu Neicu. Ierarhul a oficiat Sfânta Liturghie în biserica „Adormirea Maicii Domnului” din cartierul Neicu al orașului Panciu, împreună cu un sobor de opt preoți și doi diaconi. Corul Psaltic Misionar „Sfântul Roman Melodul” al Eparhiei a oferit răspunsurile liturgice.

Din soborul slujitorilor au făcut parte: Pr. Marian Gegea – consilier eparhial la Sectorul Cimitire, monumente și servicii funerare, Pr. Cristinel Popa – protopop al Protoieriei Panciu, Pr. Daniel Niță – paroh al Parohiei Dealu Neicu, precum și ceilalți preoți din oraș.

În cuvântul de învățătură, Chiriarhul Buzăului și Vrancei a evidențiat virtuțile femeii cananeence, despre care s-a vorbit în fragmentul evanghelic al Duminicii a 17-a după Rusalii (cf. Matei 15, 21-28).

„Pentru rugăciunea ei stăruitoare și credința ei puternică, toate susținute de iubire, speranță, răbdare, smerenie și evlavie, Mântuitorul Iisus Hristos a miluit-o, vindecându-i fiica, și a dat-o exemplu celor prezenți și tuturor celor care aveau să citească și să audă despre ceea ce s-a petrecut atunci în părțile Tirului și ale Sidonului”, a explicat Înaltpreasfinția Sa.

„Mântuitorul Hristos nu Și-a canalizat iubirea doar spre poporul din care făcea parte, ci S-a gândit și la celelalte neamuri. Însăși vizita Lui în părțile Tirului și ale Sidonului înseamnă o anticipare a ceea ce urma să se întâmple cu Evanghelia Sa, adică să fie propovăduită tuturor neamurilor, pentru că El este Dumnezeul tuturor, nu numai al poporului ales”, a afirmat Arhiepiscopul Ciprian.

Lăcașul de cult cu hramul „Adormirea Maicii Domnului” din cartierul păncean Neicu a fost ridicat între anii 1955-1961, pe temelia unei biserici mai vechi, distrusă de cutremurul din 1940.