Praznicul Întâmpinării Domnului a fost prilej de bucurie duhovnicească pentru credincioșii Parohiei Pârscovul de Jos din județul Buzău. În biserica „Sfânta Cuvioasă Parascheva” din localitate, Sfânta Liturghie a fost săvârșită sâmbătă, 2 februarie 2019, de Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei.

În cuvântul de învățătură, Înaltpreasfinția Sa a vorbit despre importanța sărbătorii Întâmpinării Domnului și a explicat că „fiecare creștin este chemat să-L primească în suflet pe Mântuitorul Iisus Hristos, Cel care permanent bate la ușa inimii noastre, spunând: «Iată, stau la ușă și bat; de va auzi cineva glasul Meu și va deschide ușa, voi intra la el și voi cina cu el și el cu Mine» (Apocalipsa 3, 20)”.

„Să nu ne lepădăm de Hristos și de dreapta credință. Să rămânem uniți în Biserica Lui, pentru că doar uniți cu El avem speranța că vom înainta pe drumul nostru spre întâlnirea cu Dumnezeu în Împărăția cerurilor”, a subliniat Chiriarhul Buzăului și Vrancei.

Împreună cu Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ciprian au slujit: Pr. Constantin Călin – protopop al Protoieriei Buzău I, Pr. Paul Gavrilă – protopop al Protoieriei Pătârlagele, Pr. Alexandru Guță – paroh al Parohiei Pârscovul de Sus, Pr. Constantin Dobrița – paroh al Parohiei Pârscovul de Jos, și Pr. Enache Necula, care a suplinit această parohie între anii 1986-1988.

Răspunsurile la strană au fost date de Corul Psaltic Misionar „Sfântul Roman Melodul” al Eparhiei.

Prima biserică a Parohiei Pârscovul de Jos a fost construită din lemn, în secolul al XVIII-lea, dar a ars în urma unui incendiu, în anul 1973. Lucrările de zidire a actualului lăcaș de cult au început în timpul preotului Theodor Atanasiu, care a trecut la cele veșnice în ziua de 7 iulie 1974, fiind continuate și finalizate de arhimandritul Bonifatie Podoreanu, în anul 1982.