În Duminica a 9-a după Rusalii, 25 august 2024, Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, a slujit în Parohia buzoiană Vernești I. Chiriarhul a săvârșit Sfânta Liturghie în biserica din localitate, aflată sub ocrotirea Sfântului Ierarh Nicolae, împreună cu pr. Ionuț Constantin, consilier eparhial, pr. Constantin Călin, protopop al Protoieriei Buzău I, pr. paroh George Oprea, inspector eparhial, pr. Constantin Oprea, slujitor la Parohia Mihai Viteazul din Buzău, arhid. Laurențiu Manea și diac. Cristian Manolache.
Cuvântul de învățătură a fost rostit de Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ciprian, care a tâlcuit textul evanghelic duminical (Potolirea furtunii – Matei 14, 22-34), reliefând semnificația corabiei, ca simbol al Bisericii lui Hristos.
„Ne amintim că Iisus, încă de la începutul activității Sale mesianice, obișnuia să le propovăduiască oamenilor Evanghelia Împărăției, șezând fie pe vârful unui munte, fie într-o corabie acostată la țărmul Mării Galileei (cf. Luca 5, 3), pentru a fi auzit de cât mai mulți oameni. Plecând de la această împrejurare și luând seama la forma hidrodinamică a corabiei, ascuțită la prora, pentru a-i permite străpungerea valurilor, Sfinții Părinți au recomandat ca bisericile-lăcașuri de cult să fie construite sub forma unei nave dreptunghiulare, dreaptă la intrare și rotunjită la Altar, tocmai pentru a sugera menirea Bisericii lui Hristos pe pământ, aceea de a străbate marea învolburată a istoriei și de a-i conduce pe credincioșii din ea spre Împărăția cerurilor. La cârma Bisericii Se află totdeauna Hristos, prezent în chip nevăzut, dar real, pe Sfânta Masă a oricărui lăcaș de cult, iar Maica Domnului veghează permanent, de pe bolta Altarului, atât asupra «vâslașilor» – arhiereii și preoții Bisericii –, cât și a «pasagerilor», adică a credincioșilor, care au fost primiți în corabie, prin Taina Sfântului Botez, și care trebuie să asculte de glasul lui Hristos, pentru a putea rămâne în interiorul ei”, a precizat Ierarhul locului.
Răspunsurile liturgice au fost oferite de Corul Psaltic Misionar „Sfântul Roman Melodul” al Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei.