În Duminica Tuturor Sfinților, 30 iunie 2024, credincioșii Parohiei buzoiene Cernătești l-au avut în mijlocul lor pe Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei. Chiriarhul a săvârșit Sfânta Liturghie în biserica „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din localitate, răspunsurile la strană fiind date de Corul Psaltic Misionar „Sfântul Roman Melodul” al Eparhiei.

Împreună cu Înaltpreasfinția Sa au slujit: pr. Marian Gegea, vicar administrativ eparhial, pr. Valentin-Bogdan Ene, consilier eparhial, pr. Constantin Călin, protopop al Protoieriei Buzău I, pr. Costin-Constantin Drăgan, paroh al comunității din Cernătești și consilier eparhial, fostul paroh, pr. pensionar Aurel Toader, pr. Mihai-Corneliu Popa, paroh al Parohiei Zărnești-Slănic, pr. Ștefan Constantin, paroh al Parohiei Aldeni, arhid. Daniel Dumitrică, secretar eparhial, și arhid. Laurențiu Manea.

Predica a fost rostită de Părintele Arhiepiscop Ciprian, care a vorbit despre importanța pomenirii tuturor sfinților în Duminica întâi după Rusalii, precizând că aceștia sunt exemple de viețuire creștină autentică și rugători pentru noi înaintea lui Dumnezeu.

„Sfinții strălucesc pe bolta cerului creștin și a Bisericii noastre Ortodoxe, fiind pentru noi modele vrednice de urmat, adevărați «prieteni» (Ioan 15, 14) și «casnici ai lui Dumnezeu» (Efeseni 2, 19), dar și prieteni ai noștri, mijlocitori în fața Tronului ceresc. De aceea, când citim acatistul unui sfânt sau ne rugăm, pur și simplu, în ziua sa de pomenire, îndrăznim să-i adresăm cereri, ca aceasta: «Sfinte Mare Mucenice Gheorghe, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi!». De ce o facem? Pentru că ne recunoaștem slabi și neputincioși, oameni a căror rugăciune nu este atât de puternică, încât să străbată ușile cerului, și atunci avem nevoie de un mijlocitor, pentru a avea parte de mila și ajutorul lui Dumnezeu. O astfel de intervenție nu este pedepsită de nicio lege omenească sau dumnezeiască; dimpotrivă, Dumnezeu apreciază mijlocirea sfântului pe care l-ai cinstit și te ajută în momentele grele ale vieții, pentru că El este minunat întru sfinții Săi (cf. Psalm 67, 36), a spus Arhipăstorul locului.

Pentru întreaga sa activitate pastoral-misionară și administrativ-gospodărească, pr. paroh Costin-Constantin Drăgan a primit rangul onorific de iconom stavrofor.