Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, a slujit duminică, 28 ianuarie 2024, în Parohia Spermezeu din județul Bistrița-Năsăud, cu prilejul pomenirii doamnei Ana Drăgoi, mama Preasfințitului Părinte Macarie, Episcopul ortodox român al Europei de Nord, la împlinirea a 40 de zile de la trecerea sa la cele veșnice.

În biserica „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din localitate, Sfânta Liturghie a fost săvârșită de Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ciprian, împreună cu alți șase ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române: Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, Preasfințitul Părinte Antonie, Episcopul de Bălți, Preasfințitul Părinte Sebastian, Episcopul Slatinei și Romanaților, Preasfințitul Părinte Nestor, Episcopul Devei și Hunedoarei, Preasfințitul Părinte Macarie, Episcopul Europei de Nord, și Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului. Din soborul de preoți și diaconi au făcut parte pr. Marian Gegea, vicar administrativ al Eparhiei Buzăului și Vrancei, respectiv arhid. Daniel Dumitrică, secretar eparhial.

La sfârșitul Sfintei Liturghii, ierarhii au oficiat slujba Parastasului pentru doamna Ana Drăgoi, mama Episcopului Macarie, în contextul împlinirii a 40 de zile de la mutarea sa la Domnul.

Omilia referitoare la textul evanghelic al Duminicii a 14-a după Rusalii (Matei 22, 1-14) a fost rostită de Arhiepiscopul Ciprian, care a tâlcuit Pilda nunții fiului de împărat.

„În această parabolă este vorba, pe de o parte, de nunta Mirelui Hristos cu Biserica, pentru care El S-a jertfit, și apoi despre unirea lui Hristos cu fiecare dreptcredincios creștin care, în mod conștient, liber și asumat, a primit credința în Domnul, o mărturisește cu toată convingerea, chiar cu prețul vieții, și se pregătește pentru această unire în cadrul Sfintei Liturghii, la ospățul euharistic. Mântuitorul Hristos ne arată cât de important este să răspundem prezent la chemarea Părintelui ceresc de a participa la nunta pe care o organizează în fiecare duminică și sărbătoare la Sfânta Liturghie. Aici, în sfânta biserică, ne unim în chip deplin cu Hristos Domnul – acesta este scopul principal pentru care ne pregătim corespunzător, ne primenim sufletele și trupurile, încă din ziua precedentă, ca să ne învrednicim să ne apropiem de Sfântul Potir, împărtășindu-ne cu Trupul și Sângele lui Hristos, în Taina Sfintei Euharistii”, a spus Înaltpreasfinția Sa.

De asemenea, Chiriarhul de la Buzău a vorbit despre mamele creștine de odinioară care au transmis copiilor credința strămoșească.

„Roaba lui Dumnezeu, Ana, a fost una dintre vrednicele mame ale românilor din Ardeal, după cum a dovedit atât prin chip, cât și prin vestimentație, apoi prin ceea ce a împlinit în această viață, despre care dau mărturie nu numai copiii ei, ci și credincioșii acestei parohii. Înțelegem acum cu toții cât de importantă este mama fiecăruia dintre noi, aceea prin care Dumnezeu ne-a dăruit viață, prin care am primit, încă din pruncie, credința strămoșească mântuitoare”, a subliniat Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian.

Părintele Episcop Macarie a mulțumit tuturor pentru prezență și a amintit faptul că „mama Ana a plecat la cer anul trecut, pe 17 decembrie, în timpul Sfintei Liturghii, primenită și cu Hristos împărtășită”.

Programul liturgic s-a încheiat cu săvârșirea unui Trisaghion la mormântul doamnei Ana Drăgoi din cimitirul satului.