Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, a sfințit duminică, 10 noiembrie 2019, biserica Parohiei Câmpulungeanca din județul Buzău, cu hramul „Adormirea Maicii Domnului”. Lăcașul de închinare a fost construit și dotat cu o catapeteasmă sculptată în lemn de stejar, cu icoane pictate și cu obiectele de cult necesare în ultimii 11 ani.

După slujba de târnosire a bisericii, Înaltpreasfinția Sa, împreună cu un sobor de patru preoți și trei diaconi, a săvârșit Sfânta Liturghie și un parastas pentru ctitori, în prezența a numeroși credincioși din localitate și din parohiile învecinate. Răspunsurile liturgice au fost oferite de Corul Psaltic Misionar „Sfântul Roman Melodul” al Eparhiei Buzăului și Vrancei.

În omilia rostită la finalul Sfintei Liturghii, Ierarhul locului a explicat că fragmentul evanghelic al duminicii (Pilda samarineanului milostiv – Luca 10, 25-37) ne îndeamnă la filantropie.

„Dacă vrei să fii aproapele unui om cu adevărat, nu în sensul geografic, fizic, ci în sensul concret de ajutorare, urmează pilda pe care ți-o dă acest samarinean milostiv, pentru că a arătat milă, iar mila este o roadă a iubirii. De aceea, răspunsul pe care învățătorul de lege îl dăduse la întrebarea: «Ce este scris în Lege? Cum citești?» (Luca 10, 26) fusese apreciat de Mântuitorul Iisus Hristos; confirmase că este suficient să facem aceasta pentru a avea parte de viața de veci: «Să iubești pe Domnul Dumnezeul tău din toată inima ta și din tot sufletul tău și din toată puterea ta și din tot cugetul tău, iar pe aproapele tău ca pe tine însuți» (Luca 10, 27)”, a menționat Arhiepiscopul Ciprian.

În semn de apreciere pentru activitatea desfășurată, preotul paroh Ghiță Peneoașu a primit rangul onorific de iconom. Totodată, domnul Fănel Ungureanu – primarul comunei Mărgăritești, a fost distins cu Hrisovul de binecuvântare „Sfântul Mucenic Sava de la Buzău”.