Credincioșii buzoieni au venit în număr mare sâmbătă, 9 noiembrie 2019, la Catedrala Arhiepiscopală „Înălțarea Domnului” din municipiu, pentru a-l cinsti pe Sfântul Ierarh Nectarie de la Eghina, unul dintre ocrotitorii lăcașului de cult. Aceștia au participat la Sfânta Liturghie oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, împreună cu un sobor de șase preoți și patru diaconi.

Toți cei prezenți au avut posibilitatea să se închine la racla cu un fragment din moaștele Sfântului Nectarie, aflată în baldachinul din pronaosul Catedralei.

„Astăzi, ne-am adunat și ne-am rugat împreună, la Sfânta Liturghie, Sfântului Nectarie, care este prezent nu numai în duh, așa cum sunt prezenți toți sfinții lui Dumnezeu, ci și sub forma acelei părticele din sfintele sale moaște, ce ne-a fost dăruită, în anul 2016, de către Mitropolitul de Edessa, Pella și Almopia, Ioil. Sunt mai multe biserici, în țara noastră, care adăpostesc câte un mic fragment din moaștele Sfântului Nectarie. Se spune că însuși sfântul a acceptat și a îndemnat, bineînțeles, în duh de rugăciune, arătându-se celor care îl iubesc pe el, ca părticele din sfintele sale moaște să fie oferite bisericilor unde, într-adevăr, credincioșii au evlavie față de dânsul, cinstindu-L pe Dumnezeu prin cinstirea sa. Dăm mulțumire Sfântului Nectarie că a acceptat să vină și să poposească, sub această formă, și în Catedrala noastră Arhiepiscopală din Buzău, spre bucuria și mângâierea duhovnicească a dreptcredincioșilor creștini din această Eparhie”, a spus Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, în cuvântul de învățătură.

Corul Psaltic Misionar „Sfântul Roman Melodul” al Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei a oferit răspunsurile la strană.