Preoții din cele patru protoierii ale județului Buzău au participat, luni, 11 iunie 2018, la conferința semestrială de primăvară, dedicată Anului omagial al unității de credință și de neam. Întâlnirea a avut loc la Catedrala „Înălțarea Domnului” din municipiul Buzău și a fost prezidată de Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei.

Alături de ierarhul locului s-au aflat: Pr. Ioan Șolea – consilier eparhial la Sectorul Cultură și patrimoniu religios, Pr. Constantin Călin – protopop al Protoieriei Buzău I, Pr. Florentin Duca – protopop al Protoieriei Buzău II, Pr. Paul Gavrilă – protopop al Protoieriei Pătârlagele, și Pr. Viorel Banu – protopop al Protoieriei Râmnicu Sărat.

„Biserica a cultivat dintru început unitatea de limbă, de credință și de neam. Este bine să fim împreună, de vreme ce vorbim aceeași limbă și împărtășim aceeași credință – credința strămoșească ortodoxă. La împlinirea fiecărui act istoric, care a marcat dăinuirea poporului român, Biserica și-a adus contribuția cu prisosință. Ea a venit în sprijinul tuturor, prin ierarhi, preoți, călugări, călugărițe și dreptcredincioși creștini, care au înțeles importanța credinței, pe de o parte, și a neamului, pe de altă parte. Nimeni nu poate și nu are dreptul să conteste contribuția Bisericii noastre strămoșești la realizarea statului național unitar român”, a subliniat Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ciprian, în cuvântul rostit cu acest prilej.

În cadrul conferinței, preoții desemnați au susținut referate despre lupta românilor ortodocși pentru unitatea spirituală, națională și teritorială de la începuturi până în zilele noastre, dar și despre personalități din Eparhia Buzăului și Vrancei care au contribuit la unitatea de neam și de credință a românilor.