Clericii din protoieriile Buzău I, Buzău II, Pătârlagele și Râmnicu Sărat s-au întrunit marți, 15 ianuarie 2019, în conferință cultural-administrativă. Întâlnirea a avut loc la Catedrala „Înălțarea Domnului” din municipiul Buzău și a fost prezidată de Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei.

Prima parte a conferinței a fost dedicată Zilei Culturii Naționale, Înaltpreasfinția Sa rostind, cu acest prilej, un cuvânt despre personalitatea poetului Mihai Eminescu și despre rolul Bisericii în dezvoltarea culturii române.

„Noi, în calitate de slujitori ai Bisericii Ortodoxe strămoșești – despre care Mihai Eminescu a spus că este «maica spirituală a poporului român, care a născut unitatea limbii și unitatea etnică a poporului» – avem datoria morală față de marele poet, față de creația lui, față de credincioși și față de posteritate să ne îndeplinim misiunea noastră preoțească nu numai pe tărâm pastoral-misionar, ci și din punct de vedere cultural și patriotic. Să contribuim la promovarea limbii române, la redescoperirea patriotismului, acest sentiment nobil care, din nefericire, este tot mai relativizat, încercându-se ștergerea lui cu desăvârșire din inimile românilor”, a subliniat Arhiepiscopul Ciprian.

„Spre deosebire de alte limbi, doar în limba română se poate face legătura între cult și cultură, pornind de la rădăcina lor comună. Cultul reprezintă ansamblul de activități religioase, prin care se dorește realizarea unei legături spirituale între om și divinitate. În cazul poporului român, cultura s-a născut și s-a dezvoltat în spațiul sacru al Bisericii, cea mai veche instituție din țara noastră, privită din punctul de vedere al instituțiilor omenești. Sigur că Biserica este, în primul rând, un așezământ divino-uman, dar a trebuit, la un moment dat, să se organizeze asemenea altor instituții. Așadar, cultura națională, această componentă extrem de importantă pentru definirea identității unui popor, alături de credință, limbă și spiritualitate, s-a dezvoltat în interiorul Bisericii, iar toți cei care se numesc români ar trebui să recunoască acest adevăr”, a explicat Chiriarhul Buzăului și Vrancei.

În a doua parte a ședinței, au fost dezbătute o serie de probleme pastoral-misionare și administrativ-bisericești, cu scopul dinamizării activității preoților în parohii.