Pentru a celebra Ziua Culturii Naționale, Asociația Elevilor din județul Vrancea (AEV), în parteneriat cu alte organizații și instituții de cultură din județ, a organizat duminică, 13 ianuarie 2019, evenimentul cultural-artistic „Temei și dăinuire în cultura românească”, ajuns la ediția a IV-a. Această asociație și-a propus să dovedească faptul că elevii vrânceni conștientizează pe deplin necesitatea păstrării și promovării valorilor culturale autentice, care țin deopotrivă de identitatea lor românească și europeană.

Asociația Elevilor din Vrancea nu organizează pentru prima oară un eveniment cultural de acest tip; în anul 2018, evenimente similare au fost derulate de asociație cu prilejul Zilei Internaționale a Teatrului (27 martie) și Zilei Eroilor, un partener permanent și important în toate aceste activități fiind Platforma civică ÎMPREUNĂ, o platformă de ONG-uri și intelectuali ce dovedește faptul că România are o societate civilă care își prețuiește valorile sociale, culturale și identitare, adică valorile care îi asigură continuitatea în context european.

Manifestarea cultural-artistică din 13 ianuarie s-a desfășurat pe scena Ateneului Popular „Maior Gheorghe Pastia” din Focșani, care, de altfel, a găzduit și anterioarele ediții ale evenimentului, printre organizatori numărându-se și Asociația „Părinți pentru Ora de Religie” (APOR) Vrancea, Biblioteca Județeană „Duiliu Zamfirescu” Vrancea, Liceul de Artă „Gheorghe Tattarescu” și Primăria Municipiului Focșani.

Programul de anul acesta a fost deosebit de variat, cuprinzând atât momente de dramaturgie și poezie, cât și recitaluri de muzică clasică. Momentul dramaturgic „Temei și dăinuire în cultura românească”, cel care a dat numele evenimentului atât anul acesta, cât și anii trecuți, a fost pus în scenă, la această ediție, de un grup de adolescenți din cadrul Platformei civice „Împreună”, filiala Bacău. Acest moment dramaturgic demonstrează că spiritualitatea creștină reprezintă atât temeiul, cât și șansa de dăinuire a culturii românești.

În ceea ce privește muzica clasică, Gabriela Palade și Daria Tofănescu au susținut un recital instrumental de chitară clasică și flaut. Un alt moment special l-a reprezentat recitalul instrumental susținut de pianistul Matei Lăbunț, un tânăr focșănean în vârstă de numai 14 ani, care este deosebit de apreciat în țară și în străinătate și despre care s-a afirmat că are degetele lui Dinu Lipatti și stilul lui Vladimir Horowitz, fapt pe deplin justificat de numeroasele premii obținute la concursuri naționale și internaționale.

Tinerii din cadrul Asociației Elevilor vrânceni au susținut un moment literar-artistic – Scrisori Veronica Micle-Mihai Eminescu, „Lumina de ieri”, de Lucian Blaga, Fragment din „Scrisoarea III”, de Mihai Eminescu, și au pus în scenă comedia „Cum să fii iubit de elevi”, scrisă de Nicolae Săcrieru și premiată la Concursul Național de Creație Literară „Ion Luca Caragiale” din București.

Evenimentul s-a bucurat de participarea unor invitați speciali, care au vorbit atât despre necesitatea prezenței culturii autentice în educația elevilor, cât și despre pericolele ce amenință această cultură, din cauza dezvoltării tot mai mari a subculturii în mediul educațional de toate nivelurile.

În deschidere, din partea Bibliotecii Județene „Duiliu Zamfirescu” Vrancea, a vorbit scriitorul Adrian Țiglea, care a evidențiat „Necesitatea modelelor culturale în educația școlară”. Asociația Elevilor din Vrancea a realizat pe scenă, cu această ocazie, și o întâlnire simbolică între o editură și Biblioteca județeană, invitându-l pe editorul și directorul Editurii Eikon, domnul Valentin Ajder, să dăruiască Bibliotecii opera „Instituțiuni filosofice” a preotului Vasile Lucaciu, restituită culturii române prin efortul de diortosire al filosofului Vianu Mureșan.

Concluziile evenimentului au fost formulate de eseistul și criticul literar Christian Crăciun, care a vorbit despre „Cultura românească în fața intruziunii subculturii în educație”. Domnia sa a atras atenția că dimensiunea verticală a actului de cultură este esențială și că nivelarea valorilor prin ideologia de azi nu este nimic altceva decât o tentativă de anihilare a valorilor autentice ale culturii românești și europene.