Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, a poposit duminică, 25 iulie 2021, în mijlocul credincioșilor Parohiei „Sfântul Ierarh Nicolae” din municipiul Buzău. Cu această ocazie, Chiriarhul a săvârșit Sfânta Liturghie și a rostit un cuvânt de învățătură.

În Duminica a 5-a după Rusalii, credincioșii buzoieni au venit la biserica „Sfântul Ierarh Nicolae” din cartierul Dorobanți, unde au participat la Sfânta Liturghie oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ciprian, împreună cu un sobor de cinci preoți și doi diaconi.

La sfârșitul slujbei, Înaltpreasfinția Sa a rostit predica referitoare la Evanghelia duminicală, care a consemnat vindecarea celor doi demonizați din ținutul Gadarei (Matei 8, 28-34; 9, 1).

„În vechime, diavolul obișnuia să se manifeste în mod direct în viața oamenilor, îngrozindu‑i cu prezența sa; acum îi atrage în cursă, prin metode mult mai subtile și mai rafinate, prezentând răul sub chipul binelui. Mai mult, așa cum spune Sfântul Apostol Pavel, diavolul este în stare să se transforme chiar în «înger al luminii» (II Corinteni 11, 14), pentru a‑și atinge scopul. Dar cea mai mare viclenie a sa, acceptată, din păcate, de foarte mulți contemporani ai noștri, este aceea de a te convinge că el nu există. Și atunci, îți zici în forul tău interior: dacă nu există diavol, nu există nici Dumnezeu și, în consecință – cum spunea Dostoievski –, «dacă Dumnezeu nu există, totul e permis», adică omul e liber să facă tot ce vrea, fără să aibă conștiința responsabilității faptelor sale. Omul secularizat, îndepărtându‑L pe Dumnezeu din viața sa, s‑a îndepărtat de semeni și de sine însuși; face tot ce‑i trece prin minte, ascultând de îndemnul celui rău, prevalându‑se de libertate. Numai că libertatea trebuie să fie una responsabilă, întrucât adevărata libertate este când faci binele, nu când faci răul”, a subliniat Ierarhul locului.

Cântările liturgice au fost interpretate de Corul Psaltic Misionar „Sfântul Roman Melodul” al Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei.