Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, i-a binecuvântat duminică, 1 august 2021, pe credincioșii Parohiei vrâncene Răcoasa, Protoieria Panciu. Ierarhul a săvârșit Sfânta Liturghie în biserica „Adormirea Maicii Domnului” din localitate, împreună cu un sobor de cinci preoți și doi diaconi.

Pornind de la textul evanghelic al Duminicii a 6-a după Rusalii (Matei 9, 1-8), referitor la minunea vindecării slăbănogului din Capernaum de către Mântuitorul Iisus Hristos, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ciprian a rostit un cuvânt de învățătură despre importanța credinței în depășirea necazurilor vieții.

„Vedem cât de mare este iubirea lui Dumnezeu față de omul suferind, care își asumă boala și se pocăiește, în chip tainic, așa cum a făcut slăbănogul din Capernaum, care a devenit, peste veacuri, un învățător pentru noi toți, în ceea ce privește practicarea unor virtuți sufletești esențiale, precum răbdarea în suferință, pocăința, credința și rugăciunea. Indiferent de necazurile, greutățile sau bolile pe care le îndurăm în viața pământească, să nu ne pierdem niciodată nădejdea. Chiar și în cea mai grea suferință, trebuie să luptăm cu pornirile noastre lăuntrice și să nu învinuim pe nimeni din jurul nostru, cu atât mai puțin pe Dumnezeu. E mai înțelept să-ți faci o introspecție și să-ți analizezi viața de când ai căpătat conștiința de sine, din copilărie, și să vezi dacă nu cumva ai greșit față de trupul tău, față de sufletul tău și, prin aceasta, față de Dumnezeu; dacă nu cumva anumite suferințe sunt consecințele unor greșeli pe care le-ai săvârșit cândva și cărora nu le-ai acordat importanța cuvenită, îndreptându-le. Așa ar trebui să gândim, în duh de smerenie și de pocăință, iar Dumnezeu va interveni în viața noastră, salvându-ne, atunci când va considera El de cuviință, desigur, în funcție și de starea noastră duhovnicească”, a explicat Chiriarhul.

Răspunsurile la strană au fost oferite de Corul Psaltic Misionar „Sfântul Roman Melodul” al Eparhiei Buzăului și Vrancei.

În semn de apreciere pentru activitatea pastoral-misionară și administrativ-gospodărească desfășurată în comunitatea din Răcoasa, preotul paroh Alexandru Obreja a primit rangul onorific de iconom stavrofor.