În ziua praznicului Intrării în biserică a Maicii Domnului, luni, 21 noiembrie 2022, obștea Mănăstirii buzoiene Podul Bulgarului l-a avut în mijlocul ei pe Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, care a săvârșit Sfânta Liturghie și a sfințit stăreția așezământului monahal.

Ierarhul a slujit în biserica mare a mănăstirii, aflată sub ocrotirea Sfintei Treimi, împreună cu un sobor de șapte preoți și diaconi, printre care s-a numărat și pr. Cristian Asănache, protopop al Protoieriei Râmnicu Sărat. După Sfânta Liturghie, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ciprian a binecuvântat lucrările de renovare a stăreției, realizate pe parcursul acestui an.

În cuvântul de învățătură, Înaltpreasfinția Sa a vorbit despre sărbătoarea închinată Preasfintei Născătoare de Dumnezeu din 21 noiembrie.

„Începând cu perioada șederii sale la templul din Ierusalim, Sfânta Fecioară a deprins viața de rugăciune permanentă, în isihie. De aceea, Maica Domnului este considerată de Părinții Bisericii drept prototip al isihasmului. Cea dintâi ființă umană isihastă, permanent rugătoare și desăvârșită, a fost Maica Domnului, care a trăit în templu ca în Rai. Acolo a început lucrarea de îndumnezeire a sa. Așa cum mărturisim despre Hristos Domnul că este Dumnezeu înomenit, la fel putem vorbi și invers, despre îndumnezeirea omului în persoana Sfintei Fecioare Maria, adică despre înaintarea ei în urcușul spre asemănarea cu Dumnezeu, încă din copilărie, de la acest eveniment, când avea doar 3 ani, până în momentul în care a avut smerenia și înțelepciunea să accepte propunerea Părintelui ceresc de a conlucra la împlinirea planului de mântuire a neamului omenesc, prin întruparea Fiului Său în istorie”, a spus Chiriarhul.

La momentul rânduit din cadrul Sfintei Liturghii, tânărul diacon Alexandru Dumitru a fost hirotonit în treapta de preot, pe seama Parohiei Clipicești, Protoieria Panciu, județul Vrancea.

Răspunsurile la strană au fost date de Corul Psaltic Misionar „Sfântul Roman Melodul” al Eparhiei Buzăului și Vrancei.

La final, stareța Mănăstirii Podul Bulgarului, stavrofora Ecaterina Taman, i-a mulțumit Arhipăstorului locului pentru slujire și binecuvântare, dăruindu-i o icoană a Intrării în biserică a Maicii Domnului.