După ce a trecut printr-un amplu proces de renovare și înfrumusețare, sediul Protoieriei Pătârlagele din județul Buzău a fost sfințit marți, 14 noiembrie 2023, de Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei. La eveniment au participat consilieri eparhiali, protoierei, preoții din protopopiat și persoanele care au ajutat la înnoirea edificiului.

La finalul slujbei de sfințire, Ierarhul i-a felicitat pe toți cei implicați în realizarea acestui proiect, îndeosebi pe părintele protoiereu Paul Gavrilă, căruia i-a oferit Diploma de vrednicie „Episcopul Chesarie” cu insignă. Preoții care au contribuit la restaurarea imobilului, inclusiv pr. Gheorghe Furtună, fost protopop în perioada 1978-2013, au primit din partea Arhipăstorului lor câte o icoană și un buchet de flori.

Din anul 2014, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ciprian și prin osteneala actualului protoiereu, au fost efectuate importante lucrări de reparații, dotare și înfrumusețare a sediului Protoieriei Pătârlagele: refacerea acoperișului, realizarea izolației exterioare și a pavajului din jurul clădirii, zugrăvirea pereților interiori și exteriori, confecționarea tâmplăriei și a mobilierului din lemn masiv, precum și reamenajarea spațiului verde din curtea protoieriei. De asemenea, a fost amenajat un paraclis, cu hramul „Sfântul Mucenic Sava de la Buzău”, fiind amplasată și o troiță în fața edificiului unde funcționează respectiva unitate eclesială administrativ-teritorială.

Toate aceste lucrări au fost realizate cu sprijinul Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei, al Secretariatului de Stat pentru Culte și, mai ales, al parohiilor și mănăstirilor arondate.

În prezent, din punct de vedere administrativ, Protoieria Pătârlagele cuprinde 75 de parohii și 3 trei așezăminte monahale (Mănăstirea Cârnu, Schitul Bozioru și Schitul Poienițele), având  118 angajați, dintre care 77 sunt clerici, iar 41 reprezintă personalul neclerical.