Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, a sfințit, duminică, 6 mai 2018, biserica Parohiei Vâlcelele din județul Buzău. După slujba de târnosire a lăcașului de cult cu hramul „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”, Înaltpreasfinția Sa a săvârșit Sfânta Liturghie, precum și un parastas pentru ctitorii, binefăcătorii și slujitorii bisericii, trecuți la cele veșnice. Răspunsurile liturgice au fost oferite de Corul Psaltic Misionar „Sfântul Roman Melodul” al Eparhiei.

În cadrul Sfintei Liturghii, ierarhul l-a hirotonit în treapta de diacon pe tânărul Vasile Metu, absolvent de Teologie Pastorală.

La final, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ciprian a rostit un cuvânt de învățătură referitor la Duminica a 5-a după Paști (a Samarinencei), în care a arătat că „femeia samarineancă, o femeie semipăgână, s-a învrednicit să primească niște adevăruri de credință din gura Mântuitorului Hristos, iar Iisus i-a descoperit că El este Mesia Cel așteptat. Prin aceasta, ea a devenit un apostol, un misionar, și a fost numită Fotini, adică «cea luminată», pentru că Hristos i-a luminat mintea, ca să priceapă Scripturile Vechiului Testament”, a spus Chiriarhul Buzăului și Vrancei.

În semn de apreciere pentru eforturile depuse la renovarea și înfrumusețarea sfântului lăcaș, părintele paroh Neculai Munteanu a fost hirotesit iconom stavrofor, iar mai mulți binefăcători au primit diplome de cinstire și icoane.

Biserica „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din localitatea Vâlcelele a fost ridicată în anul 1854. Ca urmare a cutremurului din 1972, lăcașul de rugăciune s-a degradat, motiv pentru care a fost consolidat din nou. În perioada 1987-2018, prin strădania actualului paroh, cu sprijinul enoriașilor și al unor familii de buni creștini, s-au efectuat ample lucrări de consolidare, restaurare și dotare a bisericii.