Biserica Parohiei Oreavu I din comuna buzoiană Valea Râmnicului, cu hramul „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir”, a fost târnosită duminică, 8 octombrie 2023, după finalizarea unor ample lucrări de restaurare. Slujba de sfințire a lăcașului de cult a fost oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei.

Chiriarhul a săvârșit apoi Sfânta Liturghie, împreună cu un sobor de nouă preoți și diaconi, din care au făcut parte: pr. Cristian Asănache, protopop al Protoieriei Râmnicu Sărat, pr. paroh Marius Asănache, fostul paroh, pr. pensionar Petre Pîrlog, pr. Horia-Valentin Drîstaru, de la Parohia Satu Nou, pr. Adrian-Viorel Coman, de la Parohia Oreavu II, pr. Dragoș Panait, de la Parohia „Sfântul Gheorghe” din Râmnicu Sărat, și pr. Ioan-Adrian Buturugă, de la Parohia Nicolești. Răspunsurile la strană au fost date de Corul Psaltic Misionar „Sfântul Roman Melodul” al Eparhiei Buzăului și Vrancei.

În predica adresată credincioșilor prezenți, Părintele Arhiepiscop Ciprian a evidențiat sensurile fragmentului evanghelic al Duminicii a 20-a după Rusalii (Luca 7, 11-16), explicând că minunea învierii fiului văduvei din Nain a fost săvârșită de Mântuitorul Iisus Hristos din compasiune față de mama îndurerată, dar și pentru a ne demonstra că El este Domnul vieții și poate să readucă la viața biologică pe cel care a trecut Dincolo, prin despărțirea sufletului de trup.

Pentru implicarea sa în renovarea bisericii, pr. paroh Marius Asănache a primit rangul onorific de iconom stavrofor, oferindu-i Ierarhului locului o icoană a Sfântului Sfințit Mucenic Ciprian, Episcopul Cartaginei. Totodată, persoanele care au sprijinit lucrările de înnoire a sfântului lăcaș au fost răsplătite cu Hrisovul de binecuvântare „Sfântul Mucenic Sava de la Buzău” și cu icoane: dl Petre-Emanoil Neagu, președintele Consiliului Județean Buzău, dl Marian Galbenu, primarul comunei Valea Râmnicului, și dl Eleodor Răileanu.

Biserica „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie” din satul Oreavu a fost ridicată între anii 1907-1910. În perioada 2021-2023, prin osteneala actualului paroh, ajutat de enoriași, s-au efectuat mai multe lucrări de renovare a lăcașului de închinare, constând în: refacerea fațadei, rezidirea Sfintei Mese din Altar și a proscomidiarului, curățarea picturii murale, împodobirea catapetesmei cu icoane noi, placarea pereților Sfântului Altar și ai pridvorului cu marmură până la ferestre, consolidarea cafasului, dotarea lăcașului de rugăciune cu mobilier din lemn de stejar și cu obiectele liturgice necesare.