Joi, 26 octombrie 2017, de sărbătoarea Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, biserica Parohiei vrâncene Costișa-Homocea a fost târnosită. Slujba de sfințire a fost oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei. Ierarhul a săvârșit, apoi, Sfânta Liturghie, împreună cu un sobor de preoți și diaconi, în lăcașul de cult proaspăt târnosit, cu hramurile „Duminica Tuturor Sfinților” și „Sfinții Martiri Brâncoveni”. Cântările liturgice au fost interpretate de Corul psaltic misionar „Sfântul Roman Melodul” al Eparhiei.

Credincioșii prezenți în număr mare la sfintele slujbe au avut prilejul să treacă prin Sfântul Altar și să sărute Sfânta Masă, Sfânta Evanghelie și Sfânta Cruce. La eveniment au participat și reprezentanți ai autorităților locale.

În cuvântul de învățătură, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ciprian a vorbit despre semnificația rânduielii de sfințire a unei biserici. Totodată, Înaltpreasfinția Sa a evidențiat modelul de mărturisire jertfelnică a credinței reprezentat de Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, după care a explicat sensurile duhovnicești desprinse din textul evanghelic al sărbătorii.

Drept recunoștință pentru întreaga activitate desfășurată în cei 15 ani de când slujește în această parohie, părintele Traian-Vasile Zoltan a fost hirotesit iconom.

Noua biserică din localitatea Costișa, comuna Homocea, a fost ridicată din temelie în perioada 2008-2017, pe un teren donat de Mănăstirea Sihastru, din județul Vrancea. Lucrările de zidire a lăcașului de rugăciune s-au desfășurat prin strădania actualului paroh, cu sprijinul enoriașilor și al unor binefăcători.