Sâmbătă, 21 octombrie 2017, a avut loc cea de-a doua ediție a Festivalului Național Ambasadorii culturii buzoiene, un eveniment organizat de Asociația Culturală „Transcendent”, cu sprijinul Consiliul Local al municipiului Buzău. Programul a cuprins un concert coral de excepție și alte manifestări cultural-artistice.

Pe scena Sălii Mari a Consiliului Județean Buzău au evoluat șase formații corale: Corala Ortodoxă de Copii „Glasul Îngerilor” a Catedralei „Sfântul Mucenic Sava” din Buzău, Corala Mixtă „Crescendo” a Liceului de Arte „Margareta Sterian” din Buzău, Corala Ortodoxă Mixtă „Neagu Ionescu” a Catedralei Arhiepiscopale „Înălțarea Domnului” din Buzău, Corala Mixtă „Pastorala” din Focșani, Corala Mixtă „Ioan Cristu Danielescu” din Ploiești și Corala Ortodoxă Bărbătească „Armonia” din Constanța. Lucrările muzicale interpretate de acestea au fost variate, aparținând repertoriului național și internațional.

La concert au participat Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, și Preasfințitul Părinte Visarion, Episcopul Tulcii, alături de personalități din lumea muzicii: Conf. Univ. Dr. Ioan Golcea și Conf. Univ. Dr. Gabriel Popescu.

Foaierul sălii de spectacole a Consiliului Județean Buzău a găzduit o frumoasă expoziție de costume populare, coordonată de Prof. Mariana Țicleanu.

De asemenea, la Galeriile de Artă „Ion Andreescu” din municipiu, a fost vernisată o expoziție de pictură, sculptură, grafică și arte decorative, creații ale artiștilor buzoieni, avându-l drept curator pe Prof. Dr. Valeriu Șușnea. Spre bucuria celor prezenți la vernisaj, Trio Ars Nova din Buzău a susținut un microrecital instrumental.

În finalul festivalului, Asociația Culturală „Transcendent” a oferit o bursă de studiu elevului buzoian Eduard Crișcu, un tânăr percuționist foarte talentat.

Evenimentul a avut scopul de a promova artiștii locali (membri ai formațiilor corale, pictori, sculptori, graficieni), activitatea și creația acestora, precum și de a aduce o contribuție substanțială la educarea cultural-artistică a publicului buzoian.